"Що се отнася до някои призиви на бивши народни представители, нека да е ясно, че партиите на войната нека да спечелят изборите, нека да съставят правителство, нека поемат отговорност за решението ???Българската армия да предаде оръжия на Украйна."

Така Румен Радев, който застана пред журналисти в Пловдивско, сам реши да коментира темата с искания му импийчмънт. 

Миналия петък в предаването "Панорама" съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов посочи, че прави юридически консултации за това може ли държавният глава да бъде предсрочно отстранен с мотива, че погазва Конституцията, като не зачита волята на парламента относно военната помощ за Украйна. 

"Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират", продължи с атаките Радев и разви като военен собствената си експертна гледна  точка:

Войната в Украйна зациклила - във фаза на пълно взаимно изтощение - "и тя въвлича всички нас".

"Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на Българската армия в зоната на военните действия", сподели за пореден път мнението си за помощта за нападнатата от Владимир Путин страна Радев, като все пак посочи, че пръв осъдил агресията.

Конфликтът обаче не можел да се разреши с военни действия, а с незабавното им прекратяване и с диалог - сподели визията си Радев, като същата преди дни коментира съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк. Според него българският президент "предлага Украйна да застане на колене и да приеме, че няма да я има".

Според Радев служебното правителство е изпълнило решението на 48-ото Народно събрание да предостави военна помощ, като "там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности", а работата на служебното правителство била преди всичко да отговаря за чл. 9 от Конституцията (Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост). "Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие", тълкува Радев.

За втори път президентът натърти на "бивши народни представители" и иронизира как те непрекъснато повтаряли, че изразяват волята на целия български народ. За да заяви:

"Нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българския народ. Да не забравяме, че 48-ото НС е парламентът, който се саморазпусна от страх. От страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа. То сабоотира европейската ни интеграция."

(Саботажът на измененията в НПК и в антикорупционната комсиия всъщност бе на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане", б.р.).

Радев много държеше да се изкаже и за отхвърлената с голямо мнозинство инвестиционна програма за армията. Тя бе внесена от неговия военен министър, представляваше 20-ина страници, като предвиждаше разходи за милиарди. Мнозинството обаче реши (всички без "Възраждане"), че парламнентът няма да подписва празен чек и върна плана за преработка. Това, за Радев, било липса на оценка на риска.

"Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна. Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене. Следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка "Магнитски" - заяви още по актуалната тема той.

Най-доброто средство да не попадат повече българи в санкционния списък, трябвало следващият парламент да приеме необходимите закони.