Всичко в тази история е странно...

От мишената - бившия депутат Делян Пеевски (наричан понякога и олигарх), който ходел по ул. "Искър" без охрана, до самопризнанията на един от замесените, че щял да го убива и до споразумението, което той сключва с прокуратурата. И което в крайна сметка бива одобрено от небезизвестния съдия Андон Миталов, който смята, че е редно да определи затвор от точно 1 година 7 месеца и 8 дни.

След което въпросният кандидат-убиец на Пеевски просто си тръгва. 

Но да караме поред...

На 22 февруари 2016 г., понеделник, главният секретар на МВР Георги Костов дава извънреден брифинг на стълбите в сградата на министерството. Тогава обявява, че депутатът Делян Пеевски вече е с охрана от НСО, защото има данни, че срещу него се подготвя атентат (Пеевски се отказа от държавните гардове чак през лятото на 2020 г. след скандала с акостирането на Христо Иванов на плажа до летния сарай на Доган, б.р.).

Поръчката идвала от бизнесмени в чужбина. На фона на този анонс последващото дело минава и свършва на първа инстанция при удивително мълчание, без шум и без обичайните прессъобщения за обвинения, споразумения и присъди. Още повече, че прокуратурата би трябвало да се гордее - издействала е една осъдителна присъда на "убиец на Пеевски".

Връзката с Делян Пеевски идва доста странно от друг атентат - вече реализиран, макар и завършил с хепиенд - срещу Алексей Петров.

Два дни по-рано, на 20 февруари, разследващите опита за убийство на Алексей Петров с гранатомети пред дома му подават оперативна информация, че народният представител от ДПС също е бил мишена на килъри. В почивните дни с Пеевски разговаряли полицаи и го убеждавали да бъде охраняван от НСО, но той отказвал. След два дни се съгласил, разказа тогава Костов.

Първо трябва да отбележим, че това е различен случай - не този с "моите убийци", по който трима души бяха задържани ефектно от прокуратурата след публично избухналия конфликт между Пеевски и Цветан Василев. А после прокуратурата се извини и се оказа, че няма нито една сянка дори от най-минимално доказателство в такава насока.

Та, от кориците на делото става ясно, че информация за подготвяното убийство на Делян Пеевски идва единствено от Константин Бухлев, който е разпитван като свидетел по разследването срещу атентаторите на Алексей Петров (три седмици по-рано е арестуван организаторът на атентата срещу Петров - Роман Логвиненко, който вече получи осъдителна присъда от 15 г. А трима негови сънародници украинци се издирват и до днес чрез Интерпол). Тези атентатори обаче нямат връзка с двамата главни герои, които уж щели да убиват Пеевски - руския гражданин Владимир Касарски и пловдивския оръжеен търговец Васил Наниш, притежател на български паспорт, но роден в Молдова.

На базата на показанията на Бухлев (що за свидетел е той - малко по-долу) прокуратурата се задейства с цялата си мощ и започва разследване. Двамата посочени са обявени за издирване. 

За ОПГ трябват трима - Наниш, Касарски и... неизвестно лице

За да се озове делото в любимата на доскорошните властимащи Специализираната прокуратура, се появява необходимост престъпното сдружение да е от минимум "три или повече лица". Така се появява странната банда от Владимир Касарски, Васил Наниш и още един мъж, чиято самоличност не е изяснена. За него говори само свидетелят Константин Бухлев, но го описва само по външен вид.

Според разследването на прокуратурата Касарски и Наниш са приятели от дълги години. Към края на 2014 г. закъсали с парите, въпреки че имали солидни контакти в бизнес средите у нас и в чужбина, както и в престъпния свят. Така решили да поемат поръчки за убийства, като намерят още един човек, който да им помага.

Инициативата била на Наниш, който иначе е оръжеен търговец. Обяснил на другите двама, че трябва да действат на територията на Пловдив и София, където имат връзки, позиции и познавали добре региона. Направил схемата и обещал добри пари. Касарски и неизвестният се съгласили.

Ключовият свидетел и "Вова"

Всичко това се установява единствено от споменатия ключов свидетел Константин Бухлев. Той е "класика" за дежурен прокурорски свидетел. Бухлев, освен че дава толкова интересни показания, е осъден на първа инстанция на доживотен затвор. Става въпрос за убийството на 26 февруари 2015 г. на Тодор Тодоров, известен във Варна като Диджей Теди. Той бива причакан пред блока си и умъртвен с няколко удара с нож. Бухлев е арестуван за престъплението близо 4 г. по-късно - на 19 юли 2019 г.

Иначе името на Бухлев като свидетел, освен по изредените досега случаи - за атентата срещу Алексей Петров и заговора срещу Пеевски, се появява и по делото срещу Васил Божков и негови приближени за убийства. Нищо че то още дори не е внесено в съда. 

Показанията му са цитирани по време на мерките за неотклонение на адвокат Славчо Марков и шефа на охраната на Божков Веселин Балтов. В тях Бухлев разказва, че мишена на Божков освен Алексей Петров бил и Делян Пеевски. Според свидетеля осъденият за атентата срещу Алексей Петров Роман Логвиненко му споделил още през 2014 г., че поръчката за убийството на бившата барета идва от Божков. 

Но да се върнем на разказа на прокурорския свидетел.

Към декември 2015 г. Бухлев твърди, че имал магазин за авточасти в столичния кв. "Младост". В един късен следобед влязъл непознат за него мъж. Описва го като слаб, късо подстриган, около 40-годишен.

"Кой е Константин?", попитал непознатият.

Бухлев отговорил, че е той. Мъжът не се представил. Говорил със силен руски акцент. "Като руснак или бесарабски българин, който отдавна живее в България, но все не може да заговори чист български", разказва Константин Бухлев пред разследващите.

Мъжът му предложил да оставят телефоните си в магазина, да излязат навън и да говорят спокойно. Бухлев бързал, защото трябвало да прибере дъщеря си от училище, но все пак се съгласил

"Изпраща ме Вова", казал слабият и късо подстриган непознат.

Според прокуратурата "Вова" е Владимир Касарски. Мистериозният човек с руски акцент обяснил на Бухлев, че Вова го пратил при него с поръчка за убийството на политика и бизнесмен Делян Пеевски, пише в обвинителния акт. Обяснил му, че това ще е лесна работа, защото офисът на Пеевски е на ул. "Искър", а той се движил около сградата без охрана.

Предложил на Бухлев да извърши убийството срещу 100 хил. евро, но той отказал. Сумата била незначителна за такава тежка поръчка.

Все пак обаче, явно се доверил на напълно непознатия и започнал бизнес разговор:

"От 200 хил. евро нагоре може и да поговорим  по-сериозно", припомня думите си Бухлев, който твърди, че "Вова" е познатият му Владимир Касарски.

Бил близък и с другия подсъдим Васил Наниш, за когото твърди, че е нещо като шеф на "Вова".

Тези показания натискат копчето за "старт" на делото срещу Касарски и Наниш. Не са намерени у нас. Обявени са за издирване с Интерпол. На 6 февруари 2017 г. Владимир Касарски е арестуван в Перу. Вкраран е в затвора "Анкон". По искане на прокуратурата в Лима започва процедура за екстрадицията му - тя е одобрена и тук Специализираният наказателен съд го оставя за постоянно в ареста. 

Васил Наниш също се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Намерен е в Русия и започва процедура по екстрадицията му. Руският съд обаче отказва, защото доказателствата били неубедителни - същото което, междувпрочем, казват с присъдата си и българските магистрати на 9 ноември м.г. 

Така делото срещу Касарски и Наниш започва през август 2019 г. само в присъствието на т.нар. "Вова". Наниш, който е лицензиран търговец на оръжие, женен е за българка, развивал е допреди изчезването си търговия в Пловдив и дори участвал с опит да приватизира военния завод "Арсенал", се съгласява на задочен процес в негово отсъствие. Дори подписва нотариално заверена декларация за това.

Съдът: единият е щял да убива, но другият е невинен, защото... изобщо никой никого не е щял да убива

Така историята завършва окончателно само за руския гражданин Владимир Касарски. И на първа инстанция - за Васил Наниш.

Става ясно, че Касарски е сключил споразумение със спецпрокуратурата още на 20 януари 2020 г. като се признава за виновен. До тази дата е бил в ареста малко над година и половина. Както изисква законът - споразумението минава през съд и е одобрено от съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. 

Именно той се съгласява и руснакът получава присъда от 1 година, 7 месеца и и 8 дни лишаване от свобода. Точно толкова е бил задържан сумарно в Перу и в България. Тъй като споразуменията имат тежестта на окончателна влязла в сила присъда, Касарски моментално излиза на свобода (между другото, две седмици след този акт съдия Миталов беше санкциониран от САЩ по глобалния закон "Магнитски" заради корупция, б.р.)

Това, за което Касарски се признава за виновен, е, че от декември 2014 г. до началото на октомври 2016 г., когато напуска страната, е участвал в престъпна група с Васил Наниш и неустановено по делото лице - въпросния 40-годишен, късо подстриган и слаб мъж, който посетил магазина на свидетеля Константин Бухлев. 

След закриването на спецпрокуратурата и съда, делото продължава в Софийския градски съд, защото по него има още един подсъдим - Васил Наниш. На 9 ноември 2022 г. обаче той бива оправдан по същото обвинение - участие в престъпна група за убийства. Мотивите на съдия Цветан Колев са, че няма доказателства да е участвал в бандитско сдружение, още по-малко да е подготвял убийството на Пеевски.

Естествено, това са същите обвинения, по които неговият "съучастник" Владимир Касарски признава вина три години по-рано, вероятно за да го пуснат на свобода след дългия престой в ареста.

В мотивите на СГС се посочва, че Константин Бухлев е разпитван няколко пъти по време на разследването. Въпреки твърденията за непознатия (който ей така го намерил в магазина и просто решил да му предлага да убиват Пеевски), не става ясно дали мъжът се представил като "Вова", дали "Вова" го праща и дали това е Владимир Касарски. Всъщност за съда това е без значение, защото става ясно, че пряк разговор между прокурорския свидетел №1 Бухлев и Касарски никога не е имало. Още по-малко - между Бухлев и Наниш. Така увисва изцяло тезата, че някой от двамата е изпратил "Вова" да уговаря убийството на Делян Пеевски. 

Разпитан пред съда, Константин Бухлев вече премисля - че непознатият е изпратен от Васил Наниш, а не от Касарски.

"Дали непознатият "Вова" е казал, че е изпратен от Наниш, от Касарски, или нищо не е казал, е без значение, защото при липсата на други, подкрепящи това твърдение доказателства, тези думи на Бухлев, дори и правдиви, могат да са просто предаване на информация, която умишлено му е била сведена невярна именно от това непознато лице, с което е говорил", пише съдия Цветан Колев в мотивите по оправдателната присъда за Васил Наниш.

Според него нито едно от останалите доказателства на прокуратурата не подкрепя тезата, че сключилият споразумение Касарски и оправданият Наниш са готвили убийството на Пеевски, или на когото и да било другиго.

Няма доказателства Наниш да е участвал в престъпна група с Касарски, а само, че двамата са се познавали. Освен това е посочено само едно вторично престъпление на групата - конкретно подготвяно убийство, което не е достатъчно, за да бъдат определени като престъпна група. Според НК трябва да са две или повече престъплания. Както и за обвинението за органицирана престъпна група са необходими три или повече лица. 

"Дори третото лице да не бе "неустановено по делото", а известно и идентифицирано, то според настоящия състав липсват доказателства останалите да са част от група, при която има съгласуване на волите за извършване на престъпления и съответно за принадлежността на Наниш към подобна група", пише съдът.

Според наши данни делото вече се намира на втора инстанция - Софийски апелативен съд. Причината е, че прокуратурата е протестирала  оправдателната присъда за Васил Наниш почти веднага след прочитането й - през ноември 2022 г.