Железопътни линии достигат всички основни резиденции на руския президент Владимир Путин, а наблизо са направени и секретни станции. Това съобщи в "Телеграм" изданието "Проект", цитирано от "Гордон".

Става дума за най-малко три резиденции на диктатора - във Валдай, в Ново-Огарьово край Москва и в Сочи.

През есента на 2022 г. кореспондент на "Проект" откри охранявана жп гара с хеликоптерна площадка близо до село Долгие Бороди, което е най-близкото населено място до резиденцията на Путин във Валдай, на територията на националния парк "Валдай".

Трима местни жители разказали пред журналиста, че гарата и специалната железопътна линия до нея са построени специално за държавния глава, а охраната изгонила кореспондента, когато се доближил. Според сателитни снимки гарата и железопътната линия за Путин във Валдай са построени през 2019 г.

Бивш машинист, работил по маршрута между Москва и Санкт Петербург, каза пред изданието, че железопътните линии във Валдайския регион са в ужасно състояние, но някои от тях са били ремонтирани, когато са започнали да строят специалната линия. Твърди също, че неведнъж е забелязвал специалния влак на президента.

В Ново-Огарьово, според сателитни снимки, станцията "Путин" се е появила през 2015 г. - тя се намира на 400 метра от резиденцията на държавния глава.

Станцията, съдейки по размера й, е предназначена за малък брой автомобили и е скрита зад висока ограда, на която на всеки 10 метра са монтирани камери за наблюдение.

По данни на "Проект", за да спре специалния влак в резиденцията на Путин в Сочи, през 2017 г. се появилa платформа и нова потайна железопътна линия, скрита зад висока ограда.

На 13 февруари руският проект "Център за досиета" съобщи, позовавайки се на източник, близък до администрацията на Путин, че през февруари-март 2022 г. президентът е започнал много активно да използва построения за него преди няколко години брониран влак, особено за придвижването към резиденцията във Валдай.

Според източника диктаторът предпочитал влака от съображения за секретност и сигурност, тъй като е много по-трудно да се проследят движенията по железопътната линия в реално време, отколкото при използване на самолет.

Според бивш машинист, с когото е разговарял "Проект", превозното средство на Путин "почива" в депо на гара Москва-Каланчевская, където има затворена гара за ВИП персони. Тази специална станция, твърди кореспондентът на медията, все още функционира - високата ограда около нея е допълнително подсилена с бодлива тел.