"Лицата са замесени в тежка корупция - било чрез подкупи или злоупотреба с обществени средства".

Това каза пред БНР посланикът на Великобритания Роб Диксън. И допълни, че това е установено от Великобритания по отношение на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Диксън допълни, че е направен е много внимателен преглед на случаите с Пеевски, Божков и Желязков от първия списък "Магнитски". Проверката на наличните доказателства била "много мащабна".

"Глобалният антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство е нашият еквивалент на закона "Магнитски". Трябва да се укрепи способността на България да се предпазва от корупция", каза още Диксън.

И допълни:

"Обединеното кралство е и продължава да бъде място, което е отворено към целия свят за търговия и инвестиции. Ние сме един от водещите финансови центрове на света за всеки, който няма какво да крие.

Но ако сте замесени в тежка корупция, особено ако сте посочени като лице в този режим, няма да имате право да посещавате нашата страна, не може да пътувате дори транзитно, нито можете да търгувате с британски организации и фирми. Това са последиците от мерките.

Тези лица не ги искаме в Обединеното кралство. Ние не искаме те да извършват стопанска дейност с британски фирми. Тези мерки се отнасят и до нашите отвъдморски територии".

Според Диксън по този начин се отправя "един по-общ сигнал за недопустимостта на корупцията".

"Корупцията по цял свят лишава хората от така нужните им финансови средства. Тези лица са престъпили прага на допустимостта, затова предприемаме действия да опазим нашата финансова система", изтъкна британският посланик.

Той заяви, че това не е санкция срещу държавата България и "важното в случая не е гражданството на тези лица, а доказателствата".

"Корупцията в България е заплаха преди всичко за самите българи, за българския народ. Корупцията лишава народа от средства, които са му много необходими.

Корупцията подкопава институциите, уронва доверието в тези институции и отваря вратите за злонамерена намеса. Ето защо в дух на приятелство и съюзничество предприемаме тези действия. Бъдещето на България е важно и за нас.

Глобалните престъпни мрежи, намеса от враждебни държави – всички тези неща са от значение за бъдещето на България. Искаме да подкрепим нашите общи интереси, но и да опазим българите от последиците на корупцията", каза още Диксън.