Най-голямата компания за електромобили в света Tesla ще отвори 7500 от станциите си за коли на други фирми до края на следващата година. А администрацията на Байдън ще инвестира 7,5 млрд. долара за инсталацията на 500 000 зарядни устройства в САЩ до 2030 г., съобщи Engadget.

Това е огромна инвестиция, която ще даде реален шанс на масовото навлизане на електромобилите, чиито пазар се очаква да расте все повече в това десетилетие. Още от 2021 г. Tesla отвори своите Supercharger зарядин устройства в 16 европейски държави. Компанията и ще продължава да монтира нови устройства в САЩ и Европа - с 300% до края на десетилетието.

Планът на Байдън предвижда компаниите, които строят зарядни, да приемат и комбинираната система за таксуване (CCS), която доминира в САЩ, и прави плащането през смартфон много лесно.

"Без значение какъв елекромобил карате, искаме да сме сигурни, че ще можете да се включите, да знаете цената, която ще платите, и да зареждате в предвидимо, удобно за потребителя изживяване“, коментира министърът на транспорта Пийт Бутигийг.

Поне 100 000 от обществените зарядни ще са финансирани от GM, Ford и други производители. И двата гиганта вече имат такива проекти в САЩ и Канада.

Предложенията на Байдън са част от цялостен план за преобразуване на половината от всички продажби на нови превозни средства в САЩ към нулеви емисии до 2030 г. Вече има над 130 000 обществени зарядни устройства, обслужващи над три милиона електромобила в момента на пътя.