"Манчестър Сити" победи "Арсенал" с 3:1 в чакания с голям интерес мач от "тежка категория" в Лондон и поведе в класирането на Висшата лига за първи път от много време.

Двата съперника имат равни точки - по 51, но шампионите са с по-добра голова разлика. И мач повече. Третият "Манчестър Юнайтед" е с 46 т.

Новината е, че "Арсенал" имаше солиден аванс, който се стопи след серия от грешки.

Снощи "Сити" показа защо е първенец и продължава да е считан от мнозина за фаворит. Гостите наказаха грешките на своите домакини, като головете паднаха по идентичен начин - с отнета топка в половината на "топчиите".

Кевин де Бройне откри с прехвърлящ удар в 24-ата минута след гаф на Такехиру Томаясу. Това бе логичен развой. "Арсенал" натисна, създаде голови възможности и също логично стигна до изравняване, макар и след дискусионна дузпа, потвърдена с ВАР.

В 42-ата Букайо Сака изравни от 11-те метра и двата отбора оставиха развръзката за втората част.

След почивката "Сити" бе отчетливо по-добрият отбор, който отново започна да кара противника си да греши. В 57-ата съдията Антъни Тейлър отсъди дузпа и за "гражданите", но тя бе отменена с видеоасистента заради засада на Ерлинг Холанд.

В 72-ата обаче тимът на Пеп Гуардиола пак поведе след отлично разиграване, последвано отново от "открадната" топка в полето на "Арсенал". Точен бе Джак Грийлиш - 2:1. Десет минути по-късно всичко свърши с точно попадение на Холанд - 3:1.

До края "топчиите" опитаха да върнат интригата, но без успех. Психологическото предимство в битката за титлата вече не е на тяхна страна.