На 31 декември 2022 г. те достигнаха 404 218 - с 16% повече отколкото през юни. Професионални войници и резервисти, държавни служители, шофьори на автобуси или детегледачки. Всички получиха своето "военно назначение". Ако Швеция бъде нападната, те знаят какво се очаква от тях. В по-голямата си част ще трябва да продължат да работят на позицията си, смятана за критична за функционирането на обществото. 

Така започва коментар на кореспондентката на "Монд" в Швеция Ан-Франсоа Ивер, в който е представено нагледно как скандинавската държава се подготвя за потенциален конфликт при наличието на агресор в нейния "квартал" като Русия.

Гражданската защита на страната е напълно възкръснала след почти 30-годишен сън, през които "искахме да вярваме във вечния мир",  иронично изтъква Маринет Них Радебо, която отговаря за комуникацията в шведската мобилизационна служба. 

Подготовката по мобилизация тепърва започва. За сравнение през 1992 г. страната, която тогава е имала 8,5 млн. жители (срещу 10 млн. днес), може да включи 2,2 милиона в своята гражданска защита. Има възможност да мобилизира още един милион за армията. За останалите обитатели на възраст от 16 до 70 години също не може да става и дума за бягство: те трябва да продължат дейността си и може да бъдат мобилизирани от националната агенция по заетостта.

16-годишни? Готови сте за война

Задължението за отбрана, което бе позабравено в края на XX век, беше напомнено на 121 500 млади шведи, които празнуваха своя 16-ти рожден ден през 2022 г. Агенцията за гражданска защита им изпрати писмо, за да ги информира, че сега са част от "пълната защита" на кралството и са  "задължени да помагат в случай на заплаха от война или война".

Тази концепция се завърна на върха на политическия дневен ред в Швеция през 2015 г., година след като Русия анексира Крим. Нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г.  "ѝ придаде изцяло ново измерение", посочва Маркус Бьорклунд, ръководител в префектурата Сконе. За първи път от 1947 г. кралството отново има министър на гражданската отбрана, наред с военен.

Гражданската защита се заражда след Втората световна война, припомня Камила Ериксон, специалист по темата в Шведския институт за изследване на отбраната:

"Открихме по този повод, че съвременната война удря цялото общество, какъвто е случаят днес в Украйна, където се очакваше хибридна, прецизна война. Изправени пред тотална война, необходимо е да се организира пълна отбрана, военна и гражданска." 

Впечатляващо в случая е, че традиционно Швеция е определяна за неутрална държава - тя не е участвала във военен конфликт от 1814 г. насам. Но това не й пречи да се подготвя.

"Казахме си, че може да се случи отново и че можем да бъдем въвлечени, особено поради близостта ни до Финландия и Съветския съюз", отбелязва Ню Радебо.

По време на Втората световна война шведите също страдат от недостиг.

"Страната искаше да се предпази от последствията от по-нататъшната изолация", подчертава Ериксон.

През следващите десетилетия кралството се сдоби с гражданска защита, която по думите на авторката Ан-Франоса Ивер "караше съседите да позеленяват от завист":

"Вероятно имахме най-сложната и развита система в света", отбелязва Карл-Оскар Болин с нотка на горчивина.

Несбъдналият се край на историята

След падането на Берлинската стена и разпадането на съветския блок, Швеция "допусна стратегическата грешка да вярва, че историята е приключила", каза министърът на гражданската защита. Отбрана вече не се преподавала в гимназията и практическата информация (местоположение на убежища, оборудване за съхранение у дома и т.н.), споменавана по време на Студената война в телефонния указател, в крайна сметка изчезва. Огромните запаси от материали и храна са изоставени. Що се отнася до бомбоубежищата, те са превърнати в гаражи за велосипеди. От своя страна Финландия, която се вдъхнови от шведския модел да изгради своята стратегия за "глобална сигурност", не е променяла нищо.

През 2014 г. инвазията в Крим предизвика обрат на 180 градуса: шведската задължителна военна служба, премахната през 2010 г., е възстановена през 2017 г. През 2018 г. 4,9 милиона домакинства получават в пощенските си кутии брошурата "В случай на война или криза", преведена на 14 езика, която обяснява как да се подготвят за най-лошото. Например, съветвани са как да натрупат запаси от храна и питейна вода, които да стигнат поне за седмица.

Местните власти подновяват своето планиране. Най-често споменаваният сценарий все още е този на криза, причинена от природно бедствие.

"Мислим, че ако сме готови да се изправим пред нея, ще бъдем готови и за войната", разкрива Маркус Бьорклунд.

Разбира се, между природно бедствие и чужда армия има съществена разлика:

"В случай на война обществото е изложено на динамичен противник, антагонист, който се опитва да използва слабостите ни, да създаде каскадни ефекти и който планира следващ разрез", добавя той.

Организация "Швеция"

Швеция може да е позабравила някои неща, но вече се готви за война на пълни обороти, като си казва, че по този начин ще бъде готова да се изправи срещу всякакъв вид криза. В Сконе се работи по всички направления: от създаването на кризисна организация, която може да бъде мобилизирана 24 часа в денонощието за дълъг период от време, до разработването на планове за евакуация и разпределение на горивото, през идентифицирането на културно наследство, което да бъде защитено от бомбардировки, "защото се води война и в културното поле", уточнява Маркус Бьорклунд.

На национално ниво закон, който влезе в сила на 1 октомври 2022 г., идентифицира десет стратегически сектора (пощи и телекомуникации, финансови услуги, енергетика, здравеопазване и др.) и изисква от държавните агенции да гарантират тяхното функциониране. За храната и питейната вода отговорността е на три органа: Националната агенция по храните, Агенцията по земеделието и Шведския ветеринарен институт. Предизвикателството, обяснява Патрик Мострьом, ръководител на отдела за спешни случаи в агенцията по земеделие, е "да се поддържат хората здрави за дълъг период от време, между три месеца и една година", когато вносът може да бъде спрян и маршрутите за доставка да бъдат прекъснати.

В доклад, озаглавен "Храна и подготовка", публикуван през ноември 2021 г., агенцията определя средната дневна нужда от 2450 калории на човек – със 100 калории повече, отколкото в мирно време.

"След три месеца, ако сте здрави, няма време да развиете сериозни дефицити. От друга страна е необходимо енергийните вноски да са достатъчни, за да гарантират устойчивостта на населението", посочва Лена Линд, експерт в службата за подготовка на доставките в агенцията по храните.

Следваща стъпка: да се идентифицира какво може да се произвежда на местно ниво и какво ще трябва да се съхранява в очакване. В Швеция много неща са се изменили след Студената война. Зависимостта от вноса е нараснала - това стана ясно при пандемията от COVID-19. Швеция е способна самостоятелно да задоволява 50% от нуждите си (в сравнение с 80% за Финландия). Дигиталната революция също увеличи уязвимостта от външни атаки. 

Всички споменават Украйна и уроците, които могат да се научат от нея. Но целта е "да се създаде организация, способна да се справи с всеки сценарий в дългосрочен план", уточнява Рикард Бьорселиус от агенцията по храните. 

В Стокхолм агенцията за гражданска защита иска да повиши волята на шведите да защитават страната си чрез информационни кампании и учения.

"Не сме толкова наивни, за да вярваме, че можем да устоим на всичко", посочва Патрик Мострьом.

Но като се подготвя за всяка възможност, кралството също се надява да разубеди евентуалният противник да го атакува, завършва Ан-Франсоа Ивер.