Босът на руската паравоенна групировка "Вагнер" е изчислил, че украинският град Бахмут, епицентър на боевете в източната част на страната, няма да бъде превзет от Москва преди март или април, съобщава Франс прес.

Евгений Пригожин смята, че бавният напредък на Русия се дължи по-специално на „чудовищната военна бюрокрация“.

„За да превземете Бахмут, трябва да прекъснете всички маршрути за доставки“, каза той във видеоклипове, публикувани в Tелеграм в нощта на сряда, 15 февруари, срещу четвъртък, 16 февруари.

„Мисля, че щяхме да превземем Бахмут, ако не беше тази чудовищна военна бюрокрация и ако не ни пречеха всеки ден“, казва Пригожин в друго видео на неговата пресслужба.

Според него фактът, че "Вагнер" вече не може да вербува затворници да отидат на фронта в замяна на амнистия, представлява "обезкървяване" за неговата организация.

Групировката води офанзивата срещу Бахмут от месеци с цената на много тежки загуби. Тя вербува голям брой затворници, за да отидат да се бият в Украйна, припомня АФП.

Русия няма сила за мащабно настъпление срещу Украйна

Това каза завчера британският министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за Би Би Си.

Русия е хвърлила в Украйна 97 процента от армията си, а нейната боеспособност е намаляла на 40 на сто от първоначалната, каза Уолъс.

Руските войски са изтощени както в кроя на Първата световна война, добави той, посочвайки, че атаките с “човешки вълни” водят до напредък, измерващ се с метри.

По думите му Русия няма и боеспособни резерви ново за мащабно настъпление.

Според Международния институт за стратегически изследвания Русия е загубила около половината от своите най-нови танкове Т-72Б и Т-72Б3М и множество танкове Т-80. Заменила ги е с по-стари. Две трети от руските танкове са унищожени или неизползваеми, смята Уолъс.

Британското разузнаване отбелязва, че неспособността на руското военно-промишлено производство да отговори на дългосрочните нужди на Кремъл се превръща в “критичен недостатък” за Руската федерация.