Липсва прозрачност в "Информационно обслужване" АД и се бавят ключови процедури за предстоящия вот. Това коментира пред Клуб Z днес бившият зам.-министър на елекронното управление Благовест Кирилов, подал оставка вчера.

Тогава като пример за проблемите в акционерното дружество с мажоритарен собственик държавата, Кирилов даде спорен конкурс за избора на независими членове на борда на директорите. Пред медията ни обаче отбеляза, че по принцип проблемът с прозрачността води и до много повече казуси, които бавят подготовката за предстоящия вот.

"Информационно обслужване" АД е ключова за провеждането на вота - те броят протоколите от изборите и се грижат за редица други важни за вота процеси.

"Изборният процес, който е основна задача на служебния кабинет, е важно да има добра подготовка. И подготовката куца към момента, от моя гледна точка, а време няма", коментира Кирилов, който е и бивш депутат от БСП.

Всички елементи от вота трябва да се подготвят по ясен и прозрачен начин, а по негови думи те се бавят.

"Предният път по това време се издадоха заповеди за удостоверяването на машините - софтуер и прочие. Сега няма такава заповед. Сега машините ще имат функции, трябва да се проверяват новите функции, това отнема навреме", добави бившият зам.-министър.

По темата с конкурса за независимата квота в борда на директорите, Кирилов отбеляза, че не е поставял под съмнение законността на решението - а именно, да се избере не първия по точки в проведения конкурс, а следващите двама. Акционерното дружество има право на това, което то разясни в обръщение до медиите вчера. Според него обаче липсват мотиви.

"Заявката беше да има пълна прозрачност. По принцип, като се правят така конкурсите, трябва да се спазва конкурса. Но ако имаме прозрачност, трябва да има аргументация", подчерта той.