Асен Василев да подаде оставка като съпредседател на "Продължаваме промяната" и да се извини.

Това поискаха днес в специална позиция от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Василев предизвика гнева на един от учителските профсъюзи, който се оказа "безкрайно възмутен и шокиран от грозните думи",  със свой коментар по време на участието си по бТВ

"Когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да навлизат нови кадри".

В призива на синдиката за оставка на Василев са цитирани Платон, Макиавели, а в края се припомня, че "българските учители са в стачна готовност и са готови за протести в очакване на бюджет 2023".

"Припомняме Ви, г-н Асен Василев, че правителството, управлявало преди Вас, увеличи двойно учителските заплати, като това увеличение се обезличи поради инфлацията по вина и на Вашето управление!

Затова, г-н Асен Василев, нямате експертизата да говорите за българското образование, за българските учители и още по-малко за тяхната "нормалност" и външен вид!", пише още в позицията, подписана от председателя на синдиката д-р Юлиян Петров.

На заглавната страница на синдикат "Образование" в интернет посрещат няколко големи снимки на профсъюзни дейци единствено с просветния министър на ГЕРБ Красимир Вълчев, въпреки че след него се изредиха поне още няколко души начело на МОН.

От "Продължаваме промяната" отговориха, че в 48-то Народно събрание са предложили при удължаването на бюджета да се продължи политиката учителските заплати да са 125 процента от средната работна заплата за страната, но това не било подкрепено от ГЕРБ.