Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е завел дело за клевета срещу Делян Добрев от ГЕРБ. Това съобщи Euractiv, а днес от Софийския градски съд потвърдиха пред Клуб Z.

Засега Василев е завел иск за 25 100 лв., който е частичен от 250 000 лв. Тове е цената с 10 лв. отгоре, за да тече делото в Градски съд, а не в Районния.

Например в Районния е делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов - именно заради частичния иск от само 10 000 лв. Евентуално те ще станат 500 000лв.

Просто казано, ходът на Василев означава, че ако спечели делото, той ще може да заведе ново за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на присъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда.

Василев смята, че е оклеветен с редица медийни участия, изказвания от парламентарната трибуна и фейсбук статуси на "енергийното острие на ГЕРРБ" и негов съученик от Математическата гимназия в Хасково.

На 31 декември м.г. например Добрев пише дълъг пост, в който освен всичко казва и:

„Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно“.

По-рано, през ноември, Добрев пише:

„ЕК намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!“

„Днес в парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!“, гласи друг пост на Добрев във фейсбук – от 5 януари тази година.

Според Василев с това умишлено и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от тези клевети, разказва изданието.

Асен Василев не за първи път съди политически опонент за клевета. Висящо в Софийския градски съд е делото му срещу Тошко Йорданов от ИТН. То също е за 250 000 лв., от които е заведен частичен иск за 25 100 лв.