Президентът на САЩ Джо Байдън планира да посети Полша за два дни от идния понеделник, 20 февруари, съобщи координаторът по стратегическата комуникация на Съвета за сигурност на Белия дом Джон Кърби.

"Президентът не планира други спирки отвъд пределите на Полша в рамките на своето предстоящо пътуване", каза Кърби на брифинг, изключвайки така възможността Байдън да посети и Киев.

На 21 февруари е предвидена реч на Байдън, която ще съвпадне с очаквано обръщение на руския президент Владимир Путин към Федералното събрание в Москва.

И двете събития ще се проведат три дни преди навършването на една година от руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Възможно е в Полша Байдън да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, написа полският вестник "Джиенник газета правна".

Според американския посланик в Полша Марк Бжежински, цитиран от полската агенция ПАП, освен речта, има още две точки в програмата на Байдън - среща с полския му колега Анджей Дуда и с лидерите на т.нар. Букурещка девятка, в която попада и българският президент Румен Радев.

Групата, основана през ноември 2015 г. в Букурещ, включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия има за цел засилване на сътрудничеството между членките ѝ в противовес на експанзионистката и агресивна политика на Русия.