От самото начало на нахлауването на Русия в Украйна руското поделение на френската верига магазини Auchan (Ошан) доставя стоки за руската армия във временно окупираните украински територии, показва съвместно разследване на The Insider, Le Monde и Bellingcat.

Доставките за силите на Владимир Путин са обозначени като „хуманитарна помощ“ и включват както стоки от складовете на Auchan, така и от стоки, събрани от доброволци на територията на магазините на веригата в различни региони на Русия. 

Освен с доставките, руският Auchan е помогнал и в мобилизацията на негови служители за фронта в Украйна.

"Много сме изненадани“, реагира пред AФП ръководството на френската група, собственост на семействата Мюлие в Северна Франция.

Групата добавя, че проверява изнесеното в разследването и че до момента нейната информация не го потвърждава.

Изданията, публикували разследването, напомнят, че след като миналия март украинският президент Володимир Зеленски призова френските компании да напуснат руския пазар, Auchan заяви:

„Печем пресен хляб за украинци и руснаци всеки ден в нашите магазини, което е жизненоважно в момента.“

На 15 март 2022 г. Наталия Зелцер, контрольор на отдела на Auchan в Санкт Петербург, е изпратила писмо до колегите си с молба за „събиране на цесия за хуманитарна помощ“. Към писмото е приложен списък, от който лесно се вижда, че всички тези стоки са предназначени за мъже (минималният размер на чорапите в списъка е 25, което съответства на 40-и номер обувки), има цигари (които не се доставят като хуманитарна помощ), запалки, бръсначки, но нищо за жени и деца. Броят на стоките (1000 туби паста за зъби, 500 запалки) показва, че е имало много получатели, това би било достатъчно за един или два батальона. 

По-нататък в кореспонденцията Зелцер пише до централния офис и моли да оформи „хуманитарната помощ“ като покупка от десет юридически лица, които впоследствие я доставят на войските. От московския офис идва отговор, в който са изброени такива десет юридически лица.

The Insider се е свързал с ръководителите на фирмите, получили стоките, и според изданието те не са скрили, че са ги доставили на руската армия, но не са дали подробности.

Международното право определя само помощта за цивилното население като хуманитарна по време на международни конфликти. Подкрепата на една от воюващите страни може да доведе до санкции на Auchan.

Очевидно не само Auchan, но и принадлежащият към същия холдинг Leroy Merlin също са били ангажирани в доставката на стоки за окупираните територии. Във всеки случай видео от Мариупол, публикувано през декември, показва как членове на младежката организация "Млада гвардия" на управляващата в Русия партия "Единна Русия" разтоварват еднакви палети с търговската марка на Leroy Merlin.

Auchan също е помагал на руските власти да търсят лица, укриващи се от мобилизацията, посочва публикацията. Руското поделение на веригата е събрало и прехвърлило данни за своите служители на службите за военна регистрация и вписване. След обявяването на мобилизацията на служителите са били връчени призовки на работните им места и им е било предложено да напуснат.