„Ще реагираме съобразно ситуацията.“

Така високопоставени дипломати от Брюксел отговориха на въпрос на Клуб Z дали е възможно ЕС да окаже военна помощ на Молдова с цел избягване там да се повтори случилото се в Украйна.

„Молдова вече бе цел на руски атаки. Наблюдавахме и хибридни тактики от страна на Москва. От няколко месеца насам работим с молдовските ни партньори, за да им помогнем страната да бъде по-устойчива в киберсигурността срещу дезинформацията.

Военно нападение обаче е друго нещо. Разбира се, следим много внимателно всяка възможност. И ще реагираме съобразно ситуацията“, казаха нашите събеседници.


Ситуацията в Молдова ще бъде обсъдена на Съвет „Външни работи“ в Брюксел на 20 февруари. Там ще присъства и външният министър на страната Нику Попеску.

Преди седмица оставка подаде прозападната премиерка Наталия Гаврилица. Вчера обаче тя бе наследена от друг проевропеец – Дорин Речан. Проевропейската Партия на действието и солидарността (ПДС) има абсолютно мнозинство в парламента в Кишинев. На 13 февруари президентката Мая Санду обвини Русия, че планира военен преврат в страната.

Войната в Украйна ще бъде главна тема на Съвета предвид факта, че на 24 февруари се навършва 1 година от руското нахлуване. В Брюксел ще бъде и външният министър на страната Дмитро Кулеба.

Страните членки ще разгледат предложението на Естония за съвместно закупуване на боеприпаси, с които да бъде оказана военна помощ на Украйна.

Външните министри ще обсъдят и десетия пакет от санкции срещу Русия. Събеседниците ни отказаха да отговорят на въпроса ни ще бъдат ли включени в пакета нови ограничителни мерки срещу руската енергетика. Те припомниха, че наскоро са наложени ценови тавани за различни рафинирани продукти от руски петрол. Очаква се тази мярка да проработи съвсем скоро, увериха дипломатите.

Но отказаха да съобщят дали се предвижда или не забрана за вноса на руско ядрено гориво. Българският президент Румен Радев вече заплаши с вето върху такава мярка. А вчера стана ясно, че България и още няколко страни намекват за дерогация.

Десетият пакет от санкции трябва да бъде обявен навръх 24 февруари, изтъкнаха нашите събеседници. И понеже това се повтаря открито от началото на месеца, се поинтересувахме няма ли опасност набелязаните физически лица да изтеглят парите си или да ги прехвърлят или може би вече са го направили.

„Подробностите за физическите лица и образуванията, които предстои да бъдат санкционирани, са конфиденциални. Те не са в публичното пространство. Имаме процедура, по която действаме по всички санкционни пакети досега. Но с датата 24 февруари искаме да предадем ясно послание до Владимир Путин. И то е, че година по-късно продължаваме да бъдем на страната на Украйна в  защитата на нейния суверенитет и териториална цялост. Някои от одобрените от нас пакети от санкции имат съществен ефект върху руската икономика.  Спомнете си каква бе ситуацията с енергийните ресурси и доставки от Русия за ЕС преди година, какви бяха нашите връзки в сферата на технологиите. Сега на практика пресушаваме всякакви трансфери към Русия на технологии, които биха могли да бъдат използвани във войната“, отговориха нашите събеседници.