Камионът, в който бяха открити 18 мъртви мигранти е бил "запечатан" с дървени греди, така че да не могат да излязат хората отвътре. Четирима са задържани по случая.

Телата бяха открити по-рано днес в с. Локорско в изоставен камион. Сред жертвите има и дете на видима възраст 6-7 години.

В болници в София са настанени 34-ма, като от тях пет са деца, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Към 17:30 ч. в болница „Св. Анна“ са хоспитализирани седем души, във Военномедицинска академия – осем, в "Пирогов“ – седем, в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – четирима, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – четирима, в Медицинския институт на МВР - четирима.

"Имало е недостиг на кислород, докато си бали затворени в камиона. Не са се хранили няколко дни. Премръзнали и мокри, без вода. С наранявания по тялото."

Така описа постарадалите мигранти здравният министър в служебното правителство Асен Меджидиев, след като посети "Пирогов" и ВМА. В реанимацията на Военномедицинска академия има шестима, по двама са в реанимациите на "Пирогов" и "Св. Анна". 

Видимата възраст на бежанците е между 15 и 25 години Оцелелите буквално са разранили ръцете и краката си в опит да излязат. Превозното средство е било изоставено на мястото поне 24 часа.

Камионът е с регистрация от Търговище. Тепърва ще се уточнява дали табелите не са крадени.

Според зам. главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов 52-мата незаконни мигранти, затворници в камиона, са преминали по-рано границата ни с Турция със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие са били качени на камиона, добави той.

"34 са оцелелите мигранти в камиона в Локорско. Те са афганистански граждани. В момента някои от тях се разпитват в Националната следствена служба, а други са настанени в лечебни заведения. Намерени са 16 броя ДНК следи. Това означава, че ще установим кои са извършителите на това злодеяние", съобщи още той на брифинг около 19 часа в петък.

Задържани са четирима души за 24 часа, все още не са им повдигнати обвинения. Сред тях е и собственикът на камиона. Ще им бъдат взети ДНК проби, които ще бъдат сравнени с намерени в превозното средство.

С ДНК проби ще се установява и самоличността на починалите мигранти, тъй като липсват документите им за самоличност.

"Полицейските органи сме си свършили работата по този случай. Установени са всички, които имат отношение към този случай", коментира от Смолян служебният МВР министър Иван Демерджиев. По думите му главен отговорник е човек с досъдебни производства и осъждан за каналджийство.

“Ако си спомняте, внесохме в парламента законопроекти, с които да се вдигнат наказанията и тези хора да не се явяват пак и пак да извършват тази дейност. Ето ви един пример до какво води това.  Отговорът е дали някой направи нещо по тази тема, никой не направи нищо и въпросите отново се поставят пред полицията“, добави той.