Изложбата „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" беше открита в петък вечер в "Квадрат 500". Американският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават емблематични образи във фотографията на 20-и и 21-и век.

"Това е нещо, върху което със Сандро работихме заедно в продължение на няколко години. Много се забавлявахме, но и много работихме", каза Малкович.

Сандро Милър е много, много талантлив фотограф, който знае какво точно иска. Той има чудесен екип, който работи с него, и всичко това беше голямо удоволствие, смята още актьорът.

"Проектът отне на мен и Джон около пет години. Мисля, че като разгледате снимките, ще видите един гений в работата си, някой, който наистина се е превърнал във всеки един от героите тук. Знаете ли, Джон вярваше, че е Жокера. Вярваше, че е Мерилин Монро. Вярваше, че е Уинстън Чърчил. И, когато правихме този проект, аз имах нужда от човек, който разбира съвършенството. И точно това получих от Джон. Проектът вече е в ход. Показва се в музеи по цял свят и се превърна в учебно помагало. Музеите привличат ученици, студенти по фотография, и всичко това се превръща в урок по история. Така че проектът се разрасна и продължава да се развива. И аз съм толкова щастлив, че той е тук, в София, България", каза още фотографът на откриването на изложбата, цитиран от БТА.

Изложбата включва 61 цветни и черно-бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.

През 2013 г. Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите, които повлияват на собствената му кариера. Избира 35 фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимката на Ървинг Пен на свития в ъгъл Труман Капоти; Мерилин Монро на Бърт Стърн; бежанката с деца на Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц и други.

За първи път Милър се среща с Малкович в края на 90-те години, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. Шестнадесет години по-късно Сандро и Джон отново работят заедно, доказателство за което е серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията".

Актьарът влиза в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън, Анди Уорхол.

Редица професионални конкурси нареждат Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.

Той беше в компанията на актрисата Ингеборга Дапкунайте, с която играе в спектакъла "В самотата на памуковите полета", представен три поредни вечери на сцената на Народния театър. 

Изложбата остава до 30 април в "Квадрат 500".