На 78-годишна възраст тази сутрин почина Петър Жеков, един от най-великите голмайстори в историята на българския футбол, носител на “Златна”, “Сребърна” и “Бронзова обувка” за реализатор в Европа.

Наричан е Вълшебния стрелец през 60-те и 70-те години. Роден е на 10 октомври 1944 г. в хасковското село Книжовник. Играе за "Химик" (Димитровград), "Берое" и ЦСКА.

“Армейци, 

с огромна болка и прискърбие ви информираме, че днес, на 78-годишна възраст, ни напусна завинаги легендарният голмайстор на ЦСКА и националния отбор Петър Жеков. Той е издъхнал рано тази сутрин в съня си.

Допълнително ще ви осведомим кога и къде ще се осъществи поклонението пред тленните останки на великия футболист”, се казва на официалния сайт на ЦСКА-София.

Жеков, или Жеката, както галено му казват в редиците на "червените", е легенда на ЦСКА. Вкарал е знакови голове в историята на клуба, а и с националната фланелка.

С екипа на ЦСКА е 5-кратен шампион на България през 1969 г., 1971-1973 г. и 1975 г. и 4-кратен носител на Купата на България през 1969-а, 1972-1974 г.

Голмайстор на някогашната “А” група с “Берое” през 1967 г. с 21 гола и през 1968-а с 31, както и с ЦСКА през 1969-а с 36 гола, 1970-а - 31, 1972-а - 27 и 1973-та - 29 гола.

Носител на “Златната обувка” през 1969 г. с 36 попадения, на “Сребърната обувка” през 1970-а и “Бронзовата” през 1973 г.

В турнира за Купата на европейските шампиони взима участие в 14 мача и вкарва 7 гола, а за КНК - 5 мача и 2 гола.

Играе финал на Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. Участва и в 1 мач от финалите на Световното първенство в Мексико през 1970 г. Носи националния екип до 1973 г., като записва общо 44 мача с 25 попадения.

Дълги години Жеков държеше рекорда за попадения в първенството на България - 253. Мартин Камбуров го подобри на 14 септември 2021 г.

Беше и треньор, като в този период от живота си бе най-популярен бе като дългогодишен помощник на Димитър Пенев в ЦСКА. Негови наследници като Христо Стоичков и Димитър Бербатов са изтъквали приноса му в това да ги научи да вкарват голове. В последните години от живота си заемаше почетни длъжности на "Българска армия".

Клуб Z изказва съболезнования на семейството и приятелите на Жеков, както и на феновете на ЦСКА.

Светъл път на легендата.

"Левски" почете величието

"Днес на 78 години ни напусна легендата на ЦСКА и на националния отбор на България - Петър Жеков. Достоен съперник, отличен нападател и човек с огромно сърце. Почивай в мир! ПФК Левски изказва най-искрени съболезнования към семейството и близките на Петър Жеков", се казва в официалния сайт на "сините" в деня, в който те отбелязаха 150 г. от обесването на своя патрон.

Стоичков: Благодаря ти за всичко, учителю

Книга със съболезнования и вещи на Жеков на "Българска армия"

Книга за съболезнования и вещи на Петър Жеков са изложени в Музея на ЦСКА на стадион "Българска армия".

Привърженици на "червените" почетоха носителя на "Златната обувка" като поставиха шалче на клуба и цветя на звездата на играча на Алеята на славата.

ЦСКА-София победи "Ботев" (Пловдив)

За първи път от късната пролет на м.г. на "Българска армия" имаше публика в сектор Г, така двубоят с "Ботев" бе най-посетеният домакински мач на този стадион от началото на сезона.

Паметта на Жеков бе почетена с минута мълчание, с ръкопляскания, надписи и знамена по трибуните. "Ботев" се присъедини.

А в памет на Вълшебния стрелец ЦСКА-София победи "канарчетата" с 3:1. Дюкенс Назон откри в 10-ата минута, а в 25-ата удвои. Николай Минков намали в 45-ата, а в 47-ата Маурисио Гарсес елиминира интригата.

Назон се размина с хеттрик, а до края срещата се доиграваше.