"До голяма степен сме успели да респектираме хората, които се занимават с тази дейност, за да започнат да превозват мигранти с такива тайници, нарочно пригодени в превозните средства, доскоро нямаше такава практика."

Това обяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, демонстрирайки доста особен подход да прави реклама на ведомството си, използвайки трагедията от вчера край с. Локорско, при която загинаха 18 мигранти, задушени в изоставен от каналджиите камион. Министърът беше в събота вечер в Карлово по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. 

Второто, което се налага като извод е, че когато се обръщаме с молба към Народното събрание за помощ, тези молби трябва да се чуват, продължи Демерджиев. По думите му от правителството са поискали помощ не за себе си като служебен кабинет, а за да се справят с един национален проблем - нелегалната миграция. "Тази помощ не ни беше дадена", добави той, цитиран от БТА.

Три текста в Наказателния кодекс, които ние подготвяхме като законопроект, не бяха разгледани и сега вече последиците са налице, каза още Демерджиев. 

"Човекът, който стои в дъното на тази схема, има две осъждания, приключили със споразумения по пет месеца лишаване от свобода и той пак е там, пак извършва за n- път такова деяние", посочи Демерджиев.

Според министъра всеки трябва да си носи отговорността. И направи последващия извод - отговорността е на парламента.

"В случая отговорността няма как да е наша, защото ние на два пъти този човек сме го залавяли, на два пъти сме го изправяли пред закона. Ако се бяха приели измененията, които ние искахме, в момента той щеше да е в затвора и нямаше да сме изправени пред такава човешка трагедия. Тези ситуации са вследствие на това, че в случая законодателният орган не ни помогна, не помогна на България."

Демерджиев реши и "да актуализира" завети по неговите думи на Васил Левски.

„Ето ви един от заветите на Апостола – да помагаме на народа си и на държавата си, а не да търсим тясно партийни интереси и да избягваме решението на проблеми, които са национални“, заяви още той.