Мигрантите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин. Задържани към момента са седем души.

Това казаха на специален брифинг от прокуратурата в събота. В петък край с. Локорско бяха открити в изоставен камион мъртви 18 души, задушени заради липса на кислород. Сред жертвите има и малко дете. Още 34 души от превозното средство бяха настанени в болница. Премръзнали, с рани, боси, държани без вода и храна, не им е достигал кислород, описаха състоянието им медиците, които ги приеха.  

"Става дума за крайно бездушие, нечовешки подход към мигрантите, които за тях са стока. Трябва да бъдат превозени от едно място на друго - без значение живи или умрели", обобщи днес директорът на националното следствие и зам. главен прокурор Борислав Сарафов отношението на трафикантите.

Схемата

Той описа схемата - престъпната група, извършваща каналджийство, приема мигрантите от границата в Турция и с помощта на камиони с различни тайници ги прекарва от турската до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция,  плащат межди 5 и 7 хил. евро по метода Хавала.

„Българските  каналджии взимат част от сумата. Шофьорите получават по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата - между 500 и 1000 евро на човек. Групата се състои от 6 души, тайниците ги изготвят сами”, обясни Сарафов.

Тайниците в превозните средства са оборудвани с  фолио, за да пречат на рентген да види телата вътре. Мигрантите са били наблъсквани като "консерва".

Какво се е случило вчера?

„Сутринта двамата шофьори са отишли с камиона-ковчег  в Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол. В един момент, малко след прохода Траянови врата се чуло от каросерията на камиона силен шум, шофьорите обаче продължили пътя си. Към Локорско шумът откъм тайниците се е усилил неимоверно. Шофьорите са спрели камиона, за да видят какво се случва. Видели са, че има замаяни, но и мъртви хора. В този момент са изоставили камиона и са хукнали да бягат към родните си места. Хората са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.”, описа трагедията Сарафов.

Извършени са над 20 претърсвания, назначени са над 30 експертизи, някои от тях са готови. Изготвени са 18 съдебно-медицински експертизи, а заключението е, че смъртта на 18-те души е настъпила в резултат на асфикция - задушаване от изчерпване на кислорода в затворено пространство. 

„Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти”, добави той.

В хода на разследването е установено, че тази каналджийска група не работи отскоро – извършвани са минимум два „превоза” месечно.

Какво е състоянието на 34-мата оцелели?

На абсолютно всички 34 човека беше предоставена медицинска услуга. 27 от тях във вчерашния ден бяха настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Другите бяха прегледани и обслужени.

Към момента хоспитализирани остават 19 души. Осем вече са изписани.

Това съобщи служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Шестима обвиняеми, единият е избягал от България 

Христо Кръстев, зам. градски прокурор и говорител на градската прокуратура, съобщи, че са привлечени шестима обвиняеми по делото, но техният брой може да се увеличи. Обвинението е за причиняване на смърт на повече от едно лице.

Организаторът на престъпната група е с инициали В.К.

„Едното обвинение към него, е за организиране на престъпна група с користна цел - превеждане през границата на страната на лица, които нямат разрешение да преминат. Второто е за каналджийство. Той е ръководил тази група от януари 2022 до вчера”, обясни Кръстев. Организаторът на групата може да получи затвор от 5 до 15 години. 

Второто престъпление е за подпомагане за пребиваване на територията на страната, придвижване на територията на страната - на повече от 1 лица, на лица под 16 години, по опасен за превозваните начин. Деянието е извършено от престъпна група и чрез използване на автомобил.  За това престъпление се предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 000 лв. Организаторът на престъпната дейност  е многократно осъждан, известен е на полицията от 1997 до 2023 година. Има множество осъждания и ефективна присъда за каналджийство. Той е със забрана да напуска страната.

Останалите са с инициали П.Я, Т.Т.

Четвъртият участник в престъпната група е напуснал територията на страта, за него има издадена европейска заповед за арест, той не е осъждан.

Петият е привлечен за каналджийство за конкретните 52 мигранти.

Шестият е шофьорът на камиона с инициали А.А. Той осъждан е за кражби и шофиране в нетрезво състояние. Бил е в изпитателен срок.

В понеделник се очаква произнасяне на мерките, каза още Кръстев. 

И Гешев отново с неполитическо изказване

Главният прокурор Иван Гешев, който твърди, че никога не прави политически изказвания, и този път се придържаше към принципа си.

"Тези 18 загинали млади хора и мнозината пострадали са резултат от дезинтеграцията на институциите, от прочистване на МВР от предишен вътрешен министър. Закриха най-сериозния елемент от борба с организираната престъпност – спецследствието. Резултатите са видими", обяви той на фона на трагедията край Локорско.