Глобата от близо 68 милиона лева, която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на "Лукойл", е капка в морето, защото според решението на КЗК става въпрос за сериозна злоупотреба с монополно положение, което би трябвало да води до глоба от 15% от оборота на компанията. В случая е 1,5% или 10 пъти по-малко.

Това заяви финансистът и съпредседател на "Зелено движение", част от "Демократична България" - Владислав Панев в ефира на Нова тв.

"Казват ни, че е имало период от 16 месеца, който е изтекъл някъде миналата есен, в които "Лукойл" е злоупотребявал с монополно положение, но вече не злоупотребява. Не знам как са го сметнали. Според мен регулаторът си измива ръцете, защото знаете, че мандатът му изтича това лято и трябва да направи нещо", разтълкува Панев решението на КЗК, която системно в годините назад никога не откри картели или монополи в бизнеса с горивата.

"А "Лукойл" бълха ги ухапала. Последната година какви услуги направи държавата за тях - първо се пребори за дерогация за вноса на руски петрол, което обслужва "Лукойл", оттам 1 милиард долара печалба годишно от разликата в цената на руския петрол и сорта Брент. Тези пари не се облагат още от държавата. Отделно с енергийните компенсации, които бяха за всички. "Лукойл" е най-големият потребител на електроенергия, така ги компенсираме още 200 милиона, защото цената на тока е скъпа", каза още Панев.

Припомняме, че на 16 февруари КЗК обяви, че е наложила имуществена санкция в размер на 67,7 млн. лева за извършено от "Лукойл-България" ЕООД нарушение по Закона за защита на конкуренцията - злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите. Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област, което от "Лукойл" казаха, че ще направят.

Той коментира и реденето на листите на "Продължаваме промяната" и ДБ, които се явяват заедно на вота на 2 април и вече се появи напрежение - около водача за София-област, който ще е от ДБ, а не Александър Дунчев от ПП, който води досега там. Самият Панев няма да е водач в София-град (25 МИР), където начело сега там ще е Христо Петров (Ицо Хазарта). Но очакването е да е втори в същата листа.

"Нормално е да има напрежение. Целта ни е да подредим така кандидатите, че да максимализираме резултата. Това е важно за България. И второ в парламента да влязат граждани от всички браншове, за да свършат работа. Ще подредим листата, така че хората да са доволни", коментира Панев.

Той бил убеден, че победата на ПП - ДБ няма да е с 1-2 пункта разлика (каквато мерят в момента социологическите агенции спрямо ГЕРБ), а много по-сериозна.

Според Панев връщането на хартията в големите секции може да се окаже и от полза. "В последното НС сме отдалечени от всички останали, заради няколко емблематични гласувания, като например хартиената бюлетина. Хората са гневни на новите правила и ще излязат много повече хора да гласуват", смята той.