Реденето на листите за парламентарните избори на 2 април на обединението "Продължаваме промяната"-"Демократична България" започна. По информация на Клуб Z съотношението по отношение на водачите ще е на база резултатите от последните избори, когато ПП спечели 53 депутатски места, а ДБ - 20. Водаческите места определя сама всяка една от формациите в коалицията, без намесата на другата. Разпределението не е окончателно и е в начална фаза на преговори, уточняват източниците ни.

Очакването е в София водач на листата в 23-ти МИР да е съпредседателят на ПП Кирил Петков, в 24-ти - съпредседателят на ДБ Христо Иванов, а т.нар. лидерски МИР - 25-и, да бъде воден от Христо Петров (ПП), популярен като Ицо Хазарта.

На вота през октомври Петков и Иванов пак водеха в същите избирателни райони, както и Христо Петров. Водач за ДБ в 25-и бе Владислав Панев, един от лидерите на "Зелено движение" (ДБ).

В Пловдив-град водач ще е бившият председател и зам.-председател на Народното събрание Никола Минчев (ПП), който води листата на партията там и на предходните избори. От името на ДБ водач тогава бе Христо Иванов.

Росен Костурков (ПП) ще е начело на листата в Пловдив-област - какъвто бе и за вота на 2 октомври. А от ДБ тогава начело бе бившият областен управител, впоследствие депутат - Йордан Иванов.

Във Варна листата ще оглави Даниел Лорер от ПП, бивш министър на иновациите в кабинета "Петков". Лорер бе водач и миналата година. От дясната коалиция издигнаха тогава другия съпредседател на ДБ - Атанас Атанасов.

Атанасов вероятно сега ще е водач в Русе, а другият съпредседател на ПП - Асен Василев - традиционно в Хасково.

Лансираният от "Промяната" като кандидат за министър-председател акад. Николай Денков отново ще е титуляр в Шумен.

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков пак ще води в Перник.

В Бургас листата ще оглави Константин Бачийски - ексдепутат на ПП, председател на "Средна европейска класа", коалиционен партньор на "Промяната" и бивш общински съветник. Листата в морския град от страна на ДБ досега бе водена от Ивайло Мирчев.

Явор Божанков, който бе депутат от БСП в няколко поред парламента, но изключен в миналия от групата заради позициите си срещу хартиената бюлетина и защото подкрепя българската помощ за Украйна, се очаква да оглави листата в Габрово. Божанков е гражданска кандидатура - и преди, и сега - като социалистите го поставяха като водач в листата във Велико Търново. Към момента не е решено дали листата в Старопрестолния град ще се води от ПП или от ДБ.

Решение няма и за Кърджали. На вота през октомври м.г. водач от ПП там бе Никола Минчев, а от ДБ Радослав Милев. Под въпрос е и Монтана. Неизвестни има и за София-област.

В Благоевград водач ще е председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Деница Симеонова ще води във Враца, Георги Стамов в Кюстендил, Искрен Арабаджиев в Ловеч, Татяна Султанова в Сливен, Стоян Георгиев в Силистра, Мирослав Иванов - за кратко и.д. председател на парламента - в Ямбол. В Търговище се очаква ДБ да сложи и досегашната водачка Илина Мутафчиева.

В Стара Загора водач се очаква да е ексдепутатът Радослав Рибарски (ПП), където водач от ДБ бе юристът Атанас Славов (ДБ). В Смолян - Михал Камбарев (ПП), а в Пазарджик - Ивайло Шотев (ПП).

В Плевен водач на ПП за миналите избори бе Иван Христанов, добил популярност с битката за граничния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" като зам.-министър на земеделието и като депутат. Неофициално Христанов и отцепникът от "Има такъв народ" и "приютен" от ПП - Радостин Василев, спореха за лидерското място сега, като за последно Христанов няма да е в листите (както обяви Кирил Петков). Ще води Василев. На вота през октомври начело на листата на ДБ в Плевен бе Стоян Михалев.