Суша обхвана Венеция и на много места каналите по време на отливите се превръщат в разкаляни улички, лодките остават закотвени покрай кейовете и се виждат дори старите основи на някои от дворците покрай Канале гранде, предаде АНСА.

Феноменът се нарича ниска вълна, което е противоположното на високата вода, с която е известна Венеция и която предизвиква наводнения на места в града, което създава проблеми за жителите и туристите.

Сега проблеми също има и те произтичат от това, че венецианците разчитат само на водния транспорт. С лодки и корабчета се транспортират не само пътници и туристи, но и болни, ранени, ковчези с покойници, отпадъците на града. Местната "Бърза помощ" вече каза, че на места работата й се затруднява.

Ниската вода ще продължи още няколко дни и е свързана с антициклона, обхванал голяма част от Европа, заради който няма дъждове и съответно при отлива във Венеция каналите на места пресъхват. Това обаче е голяма атракция за туристите, посещаващи в този период на годината Венеция заради Венецианския карнавал.

БТА