"Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли".

Това заяви пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. Тя обаче оцени шанса за това като 50 на 50.

В същото време служебното правителство смята да внесе в първите дни на новия парламент проектобюджет с 6 на сто заложен дефицит.

Велкова беше категорична, че ще получим отказ, ако България подаде искане за конвергентен доклад до края на февруари, и отново подчерта причините, поради които няма да бъде подадено това искане - защото не сме изпълнили ангажиментите си, произтичащи от присъединяването ни към Валутния механизъм 2, а това са четири закона, които трябва да бъдат приети. Втората причина е непокриването на критерия за инфлация.  

"Няма смисъл да подаваме искане за такъв доклад, след като знаем, че отговорът ще бъде "не". ... Към юли месец има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация", заяви Велкова.

По думите й ако за 49-ото Народно събрание еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони. "Тогава бихме могли да подадем искане за извънреден конвергентен доклад през юли. Няма пречка, за това е говорено с ЕК. Няма нормативна пречка, ако мине целият процес гладко, да се присъединим към еврозоната на 1 юли 2024 г. Това ще бъде прецедент, ако се случи, но не е забранено, не е и невъзможно", обясни Велкова.

"Ако загубим целта за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последствия - най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е само в случай на отказ от влизане в еврозоната. ... Ние не говорим за дата, от която се отказваме, а говорим за дата, която се отлага във времето и надеждата ни е да е с шест месеца. Усилията продължават", посочи тя

В началото на 49-то Народно събрание служебното правителство ще внесе проект на редовен бюджет, обяви новина Велкова. Мотивът: удължителният закон не може да действа безкрайно.

Засега изчисленията показват, че дефицитът в него ще е около 6%, посочи тя. Но предупреди, че трябва да се орежат социални разходи, ако искаме да се впишем в критерия за 3 на сто.

Припомняме, че Велкова бе разработила различни варианти на бюджет, но МФ отказа да внесе такъв.