Турция предлага възобновяване на проучвателните контакти между Атина и Анкара, които имат за цел намирането на допирни точки за определяне на границите на континенталния шелф и изключителната икономическа зона на двете страни.

Това каза пред гръцки журналисти турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от АНА-МПА, предава БТА.

Проучвателните контакти са серия от неформални разговори, които започнаха през 2002 г., но бяха замразени след изострянето на отношенията между двете страни през последните месеци.

В изказването си Чавушоглу вчера отправи топли думи към Гърция за изпращането на хуманитарна помощ след катастрофалните земетресения в Южна Турция на 6 февруари. „Гърция беше една от първите страни, които оказаха подкрепа на Турция и изпратиха спасителни екипи и групи за спешна медицинска помощ“, каза Чавушоглу и нарече гръцкия външен министър Никос Дендиас свой „приятел“. Дендиас беше първият европейски министър на външните работи, който посети Турция след земетресенията.

„Приятелят ми Никос Дендиас дойде в Хатай и видяхме колко разрушително беше земетресението в десет окръга, всъщност в единайсет, но особено в Хатай. Благодарим за подкрепата на всички гръцки екипи и на приятелите ни там от различни страни“, каза турският външен министър.

„Да, имахме спорове, имахме в определени моменти отворени въпроси и за съжаление имахме и ескалации. Мисля обаче, както обсъдихме и с Никос Дендиас, че трябва да има деескалация и да не чакаме друго бедствие, за да работим заедно, не само за да нормализираме отношенията, но и да решим някои проблеми“, заяви Чавушоглу.

Той разкри, че по време на срещата на Ибрахим Калън, съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, и Анна-Мария Бура, началник на дипломатическия кабинет на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, турската страна е представила предложение от шест точки, което включва подновяване на проучвателните контакти, обсъждане на мерките за изграждане на доверие и продължаване на военните разговори в рамките на НАТО.

„Трябва да укрепим позитивния дневен ред“, каза в заключение турският министър на външните работи.

Гръцки дипломатически източници са заявили пред АНА-МПА в коментар на изявленията на Чавушоглу, че „всяко действие, което води до нормализиране на отношенията ни с Турция е добре дошло и Гърция е готова да откликне“.