САЩ подозират Китай, че се готви да окаже военна помощ на Русия, предават световните медии. Вашингтон предупреждава, че би разглеждал това като пресичане на "червена линия" със съответните сериозни последствия.

В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Пекин сега "обмисля да предостави смъртоносна подкрепа" на Москва, варираща "от боеприпаси до самите оръжия", предаде Франс прес.

„Съединените щати, а не Китай, доставят непрестанно оръжия на бойното поле“, каза говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин в понеделник, запитан за твърденията на САЩ.

„Призоваваме Съединените щати сериозно да обмислят собствените си действия и да направят повече, за да облекчат ситуацията, да насърчат мира и диалога и да спрат да прехвърлят вината и да разпространяват невярна информация“, каза Ван на редовен брифинг.

Офанзивата на Москва в Украйна е чувствителен въпрос за Пекин, който се стреми да се позиционира като неутрален, като същевременно предлага дипломатическа подкрепа на своя стратегически съюзник Русия, отбелязва АФП.

„За международната общност е ясно кой призовава за диалог и се бори за мир и кой налива масло в огъня и насърчава противопоставянето“, добави Ван, повтаряйки призива за подкрепа на китайското предложение за прекратяване на войната.

В събота Китай заяви, че ще публикува тази седмица предложение за намиране на "политическо решение" на украинската криза, като първият дипломат на Пекин каза на конференция, че страната е "на страната на диалога".

Ван И, най-високопоставеният представител на Китайската комунистическа партия в областта на външната политика, каза в неделя на Мюнхенската конференция по сигурността, че страната му е против атаки срещу атомни електроцентрали, против използването на биохимични оръжия и е готова да работи с "всички страни".

По-късно, в понеделник, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди Китай да не предоставя оръжия на Русия за войната й срещу Украйна.

Борел каза, че е казал на Ван И, че „за нас това би било червена линия в нашите отношения. Той ми каза, че няма да го направят, че не планират да го направят. Но ние ще останем бдителни“ .

Посещение в Москва и предупреждение от Киев

Руският президент Владимир Путин може да се срещне с Ван И при посещението му в Москва в понеделник, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков каза, че "руско-китайските отношения имат многостранен, съюзнически характер".

"Дневният ред е ясен и много широк, така че има за какво да се говори", отбеляза той.

Ван, който е завеждащ Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия, пристигна днес в Москва за разговори за евентуално мирно споразумение за уреждане на конфликта в Украйна, посочи Ройтерс, като се позовава на дипломатически източник.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. 

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Велт". "В момента обаче, не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това". 

Опит за лавиране

Асошиейтед прес припомня днес, че Китай отказа да осъди и дори да разкритикува нахлуването на Русия в Украйна и дори да го нарече с истинското му име. В същото време Пекин заявява, че суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат защитени.

Китай твърди, че Русия е била провокирана да предприеме действия спрямо Украйна заради разширяването на НАТО на изток, отбелязва агенцията. Само седмици преди нахлуването на 24 февруари 2022 г. китайският президент Си Цзинпин беше домакин на руския президент Владимир Путин в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, по което време страните излязоха със съвместно изявление, в което обещаха ангажимента си към приятелство „без ограничения“ . Оттогава Китай пренебрегна критиките на Запада и потвърди това обещание.

Но Китай все още не е потвърдил визитата, която Путин каза, че очаква от Си тази пролет.

Китай „се опитва да играе и двете посоки“, каза Блинкън в неделя по телевизия Ен Би Си. „Публично те се представят като страна, стремяща се към мир в Украйна, но насаме, както казах, вече видяхме през последните месеци предоставянето на несмъртоносна помощ, която отива директно за подпомагане и съдействие на военните усилия на Русия”.

Блинкен, на конференцията по сигурността в Мюнхен, каза, че САЩ отдавна са загрижени, че Китай ще предостави оръжия на Русия и че „имаме информация, която ни тревожи, че те обмислят да предоставят смъртоносна подкрепа на Русия във войната срещу Украйна”.

Ден по-рано Блинкън беше разговарял Ван И на среща, която не даде никакви признаци за намаляване на напрежението или напредък по въпроса с Украйна, припомни АП.

„За мене беше важно да споделя много ясно с Ван И, че това би било сериозен проблем“, каза Блинкън, имайки предвид потенциална китайска военна подкрепа за Русия.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд също изрази загрижеността си относно каквито и да са усилия на Китай да въоръжи Русия, като каза, че „това би било червена линия“.

Руски и китайските сили провеждаха съвместни военни учения, откакто Русия нахлу в Украйна преди една година, като последно изпратиха кораби за участие в маневри с флота на Република Южна Африка в ключов корабоплавателен коридор край източното ѝ крайбрежие, отбелязва АП.

Ще има „реални последствия... ако Китай предостави смъртоносна помощ на Русия“ или помогне на Москва да избегне санкциите по „систематичен начин“, каза Блинкен в понеделник в Анкара. Той не уточни какви мерки би предприел Вашингтон в отговор на китайска военна подкрепа за Русия, но каза, че други страни ще се присъединят към САЩ с подобни действия.

Усилията да се спре обтягането на американо-китайските отношения, които са в най-ниската си точка от десетилетия, досега са  неуспешни. САЩ се стремят да ограничат китайския достъп до най-новите микропроцесори и производствено оборудване и продължават да оспорват китайските териториални претенции в Южнокитайско море.

За Китай най-чувствителният въпрос е подкрепата на САЩ за Тайван, самоуправляващата се островна демокрация, която Пекин смята за своя територия и заплашва да я подчини с военна сила, ако сметне за необходимо. Тайван е основен купувач на американски оръжия и посреща все повече видни американски представители, което гневи Пекин.

Междувременно членовете на Конгреса на САЩ призоваха за забрана на китайската социална мрежа "Тик-Ток" и на други китайски медийни платформи, както и за засилване на санкциите срещу китайски фирми, подкрепяни от Комунистическата партия, която упражнява пълен контрол над китайската икономика и потиска независимите медии и опозиционните гласове.