"Демократична България" ще сезира Върховния административен съд за вчерашното решение на ЦИК, според което бюлетините от хартиения и машинния вот няма да се броят отделно, а заедно и ще се записват общо в секционните протоколи. Това каза пред БНР Божидар Божанов.

"Вече работим по жалбата, Сроковете са кратки. Надяваме се скоро да има решение", каза Божанов.

Той обясни, че флашките от машините, които съхраняват резултата от машинното гласуване по партии, се транспортират в РИК и там могат да бъдат използвани като контролен механизъм, т.е. да се провери дали има разминаване между това, което са преброили хората, и това, което са отчели машините.

"По волята на хартиената коалиция водещото е човешкото броене. Ние смятаме, че машините броят по-правилно, с по-малко грешки и не се поддават на манипулации. Това залегна в Кодекса. Когато слеем резултатите от машинното и хартиеното гласуване, тази проверка става почти невъзможна.

В много редки случаи може да светне някакво разминаване. Дори да има грешки при броенето и сумирането, те няма да могат да бъдат открити в РИК и съответно коригирани", обясни Божанов.

И допълни, че в Изборния кодекс има редица текстове, които продължават да третират машинното и хартиеното гласуване отделно.

"Разумно е да бъдат отделно, това ще спести грешки и при сумирането", обясни той.

Според Божанов на тези избори хартиената коалиция - ГЕРБ, БСП и ДПС - ще си търси аргумент да премахне изобщо машинното гласуване.