Русия замразява участието си в договора за контрол върху стратегическите нападателни оръжия "Нов СТАРТ", който ограничава броя на ядрените бойни глави на подписалите го държави, обяви днес руският президент Владимир Путин. 

В предавано на живо обръщение към двете камари на руския парламент той обоснова стъпката с обвинения към САЩ, че чрез Украйна се опитват да нанасят удари по бази на руската стратегическа авиация и отказват на Москва предвидени от договора инспеции в аналогични обекти в САЩ.

"Принуден съм да заявя днес това, че Русия преустановява своето участие в Договора за стпратегическите настъпателни въоръжения. Ще повторя: не излиза от договора, не, а именно преустановява своето участие", каза Путин.

Русия и САЩ подписаха договора "Нов СТАРТ" през 2010 година. Той ограничава броя на ядрените бойни заряди на всяка от страните до 1550, а броя на междуконтиненталните балистични ракети, балистичните ракети базирани на подводници и на тежки бомбардировачи - до 700.

Путин добави, че САЩ и НАТО сами са заявили намерението си да "нанесат стратегическо поражение на Русия" и че деградацията на руско-американските отношения "е изцяло заслуга на САЩ", които "искат да разрушат сложилата се след Втората световна война архитектура на международните отношения. 

САЩ се готвят да изпитат нови типове ядрени бойни заряди и ако направят това, Русия ще отговори със същото, каза още руският президент.

Какво представлява "Нов СТАРТ"?

Договорът "Нов СТАРТ" беше подписан от тогавашните президенти на САЩ и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев, и предвижда ограничаване на броя на стратегическите ядрени глави, които САЩ и Русия имат право да разполагат, припопмни БТА. 

Споразумението влезе в сила през 2011 г. и срокът му на действие бе удължен с пет години през 2021 г., след като Джо Байдън встъпи в длъжност като държавен глава на Съединените щати. "Нов СТАРТ" дава възможност на американски и руски инспектори да гарантират, че двете страни спазват уговорените условия. 

Въпреки това проверките бяха временно преустановени през март 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус. 

Миналата година бе предвидено да бъдат проведени преговори между Москва и Вашингтон в Египет, но Русия ги отложи и нито една от двете страни не предложи нова дата.

По-рано този месец Русия каза, че иска договорът да остане в сила, въпреки че определи подхода на САЩ към контрола върху въоръжаването като деструктивен.

Русия и САЩ, които притежават общо около 90 процента от ядрените бойни глави в света, подчертаха, че на всяка цена трябва да се избегне война между ядрените сили. 

Въпреки това руската инвазия в Украйна тласна двете страни най-близо до пряката конфронтация за последните 60 години.

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора, като посочиха, че тя не допуска извършването на инспекции на своя територия.

"Те започнаха войната..." 

„Те са тези, които започнаха войната. И ние използваме сила, за да сложим край на това.“

С това обяснение, визиращо "колективния Запад", Путин обоснова нахлуването на руските войски в Украйна преди година, което Кремъл и до днес описва като "специална военна операция" в Украйна.

Путин използва думата "война", чиято употреба за военните действия в Украйна е забранена в Русия със закон, предвиждащ наказание до 15 години затвор.

По конституция руският президент е задължен да се обръща към парламента или Федералното събрание всяка година. Миналата година обаче той не направи това, след като опитът му да превземе Украйна и да смени властта в Киев в светкавична война претърпя провал.

Сега Путин насрочи речта си три дни преди на 24 февруари да се навърши година от нахлуването на войските му в съседната страна, избрала европейски път на развитие.

Слушателите в залата не изглеждаха особено ентусиазирани от словото на държавния глава, което продължи близо два часа.

Путин обеща да продължи войната в Украйна и обвини водения от САЩ съюз НАТО, че разпалва конфликта с погрешното убеждение, че може да победи Москва в глобална конфронтация.

Путин увери политическия и военен елит на страната си, че „внимателно и последователно решава задачите, които стоят пред нас“ и че действа в името на едно "висше  право - правото на Русия да бъде силна".

По думите му Русия е направила всичко възможно, за да избегне войната, но подкрепяната от Запада Украйна е планирала да атакува контролирания от Русия Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Западът, каза Путин, е изпуснал духа от бутилката в множество региони по света, като сее хаос и война.

„Народът на Украйна стана заложник на режима в Киев и неговите западни господари, които ефективно окупираха тази страна в политически, военен и икономически смисъл“, каза Путин.

„Те възнамеряват да превърнат локалния конфликт в глобална конфронтация, ние го разбираме по този начин и ще реагираме съответно“, каза Путин.

Победата над Русия, каза той, е невъзможна.

Трудно време за Русия

Текущият момент е трудно, гранично време за Русия; период на кардинални промени по целия свят, заяви Путин в речта си пред публиката в Кремъл, която включваше и военнослужещи, участвали в боеве в Украйна. 

Президентът благодари на целия руски народ за мъжеството и решимостта и на всички руски бойци за проявения героизъм. Върху всички жители на Русия лежи днес колосална отговорност, изтъкна той. 

Предателите на Русия ще понесат отговорност според закона, но Москва няма да се занимава с "лов на вещици" за разлика от украинските власти и западните елити, допълни Путин.

Руският лидер заяви, че западните санкци срещу страната му "нищо не са постигнали и няма до постигнат", че с тях западните държави "сами наказват своите граждани". Целта на наказателните мерки е "да заставят руските граждани да страдат..., да дестабилизират руското общество отвътре".

Той апелира към руския бизнес да инвестира в страната си и посочи, че тези преприемачи, които са мислели, че ще намерят по-сигурно място за парите с в чужбина са се излъгали. 

"Там просто ги ограбиха, отнеха им даже законно заработените средства", каза Путин, визирайки замразените руски капитали в страните от Г-7 и в Европейския съюз. "Никой (в Русия - б.р.) не пожали тези, които загубиха капиталите си в западните банки", добави президентът, посочвайки, че "има и друг избор - да бъдеш в страната си, да работиш за своя народ".

"Ние създадохме самодостатъчна икономика...Руските капитали трябва да работят за родната страна, за Русия", заяви Путин.

Голямата част от руснаците подкрепят действията в защита на Донбас, каза още руският лидер. Западът не крие, че цели да нанесе на Русия стратегическо поражение и смята да превърне украинския локален конфликт в глобална конфронтация.

"Ще реагираме на това по съответния начин. Защото в случая вече става дума за съществуването на страната ни", продължи руският президент.

По думите му Западът използва Украйна и като таран срещу Русия, и като полигон. Проектът на Запада за създаване на "антиРусия", осъществяван днес в Украйна, цели да откъсне от Русия нейни исторически територии.

"Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за ескалацията, за нарастването на броя на жертвите лежи изцяло върху западния елит и върху днешния киевски режим, за който украинският народ всъщност е чужд", каза Путин.

Западните страни според него са похарчили "над 150 милиарда долара за помагачество и въоръжаване на киевския режим". За сравнение, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2020-2021 г. страните от Г-7 са отпуснали като помощ за най-бедните държави около 60 милиарда долара. При това срещу определени искания за покорност от страна на получателите. Замисълът на Запада е "да насочи агресията на изток. Да разпали война в Европа с чужди ръце, да премахне конкурентите си", заяви президентът на Русия.

Русия не воюва с народа на Украйна, но той е станал "заложник на киевския режим и западните му стопани, фактически окупирали тази страна в политически, военен и икономически смисъл", отбеляза Путин. Според него още преди руската "операция" в Украйна Киев е преговарял със Запада за доставки на бойна техника и дори "е правел напъни да се сдобие с ядрени оръжия".

Западът отвърна с директен отказ на всички руски принципни предложения, засягащи сигурността, с което показа, че не смята да загърби агресивните си планове. САЩ едностранно късаха основополагащи споразумения, "подкрепящи мира на планетата", каза руският държавен глава.

"Ние бяхме отворени, искрено готови за конструктивен диалог със Запада. Казвахме, настоявахме, че и Европа, и целият свят имат нужда от неделима, равна за всички държави система за сигурност, и дълги години предлагахме на партньорите си да обсъдим заедно тази идея и да работим за осъществяването ѝ", каза той. Държавният глава подчерта, че в отговор Русия е "получила неясна или лицемерна реакция". 

"Но имаше и конкретни действия - разширяването на НАТО към нашите граници, създаването на нови позиционни райони за противоракетна отбрана в Европа и Азия", добави той. Никоя държава няма толкова много военни бази в чужбина като Съединените щати - "искам да подчертая това: стотици бази по целия свят, цялата планета е набучена (с тях), стига да погледнеш картата", заяви  Путин.