Картата за пътуване за една градска линия за наземен транспорт и метро ще бъде върната, стана ясно след заседание от транспортна комисия към Столичния общински съвет, съобщиха от пресцентъра на СОС.

Предложението трябва да мине и през заседание на Съвета, но потенциално може да влезе в сила още от средата на март.

Това не е единствената приета поправка в транспортната наредба. Предвижда се още и намаляване на цената на картите за ученици и студенти от 20 на 15 лв, а на докторанти - от 35 на 15 лв за периода от 1 февруари до края на тази година. Позволява се и безплатно пътуване на деца от 7 до 10 години в градския транспорт. До 31 декември цената на годишната карта за всички линии пък ще е 180 лв. Тези мерки са в следствие на постановлението на Министерския съвет за компенсации на цените на превозните документи.

В началото на годината картата за една градска линия бе премахната от тарифната политика на столичния градски транспорт. Промяната обаче предизвика бурни и острие реакции от много граждани, и общинските съветници дадоха на заден.

Има и ново облекчение за собствениците на електромобили - те няма да има нужда да си издават отделене стикер за безплатно паркиране в столицата, издаденият им от КАТ зелен регистрационен номер ще е достатъчен. За вече регистрираните електрически автомобили не е задължителна подмяната на регистрационните номера и за тях се запазва досегашната практика и се дава възможност за подаване на заявление в ЦГМ за вписване в регистър, посочват още от СОС.

Готви се и увеличение на заплатите на работещите в общинските транспортни дружества със 150 лева от 1 март и с още толкова от 1 септември тази година. Това става след протест на служителите в началото на месеца, които заплажиха с ефективна едночасова стачка в сутрешния пиков час, ако не получат 30% увеличение на заплатите.