"Апетитът на диктаторите не може да бъде задоволен. Те разбират само от една дума: "Не, не и не!"

Това обяви американският президент Джо Байдън по време на реч във Варшава, почти година след началото на руската инвазия в Украйна. Той добави, че тази седмица ще бъдат наложени нови санкции срещу Русия.

"Здравей, Полша! Преди около година говорих тук, във Варшава, само няколко седмици след като Путин започна кървавата си инвазия срещу Украйна. Преди година светът се стягаше за падането на Киев.

Мога да докладвам: Киев стои силен, Киев стои горд, стои висок и най-важното, стои свободен." 

Байдън посочи, че целият свят се е изправил срещу изпитанието и е доказал, че може да действа обединен срещу агресора в името на "суверенитета на нациите".

"Когато Путин нареди на танковете си да нахлуят в Украйна, той си мислеше, че ще отстъпим. Той сгреши."

Демократът посочи, че "украинците са твърде смели, съюзниците - твърде обединени, а демокрацията - твърде силна".

"Миналия февруари Путин си мислеше, че предизвиква "Финландизацията" на НАТО. Вместо това получи "Натоизацията" на Финландия".

Байдън осъди руските войници в извършването на "престъпления срещу човечеството без срам и угризение". Той изрично спомена убийствата и изнасилванията на цивилни, както и "отвличането на украински деца, което е опит да се отвлече бъдещето на Украйна".

"Никой не може да отвърне поглед от зверствата, които Русия извършва над украинския народ. Това е отблъскващо!"

Той увери, че "НАТО няма да бъде разделен, ние няма да се изморим". 

"Апетитът на диктаторите не може да бъде задоволен. Срещу тях трябва да се борим. Те разбират само от една дума: "Не, не и не!"."Не, няма да вземете страната ми. Не, няма да ми отнемете свободата. Не, няма да вземете бъдещето ми".

Байдън изтъкна, че войната е "трагедия" и че не е имало причина да избухне.

"Президентът Путин избра тази война. Всеки ден, в който войната продължава, е негов избор. Можеше да сложи край на войната с една дума.

Просто е. Ако Русия спре инвазията в Украйна, това ще сложи край на войната. Ако Украйна спре да се защитава от Русия, това ще бъде краят на Украйна. Ето защо заедно гарантираме, че Украйна може да се защитава."

Поради това американският държавен глава посочи, че "тази седмица Съединените щати и партньорите им ще наложат нови санкции срещу Русия". 

"Ще повторя това, което казах тук миналата година. Един диктатор, решен да възстанови една империя, никога няма да успее да убие любовта на хората към свободата.

Бруталността никога няма да смели волята на свободните.

Украйна никога няма да бъде победа за Русия. Никога."