Руският президент Владимир Путин ръководи депортацията и осиновяването на украински деца в руски семейства. Това пише в оперативен анализ на 16 февруари американският Институт за изследване на войната (ISW).

На среща с комисарката по правата на детето Мария Лвова-Белова диктаторът обяви, че броят на молбите, подадени от граждани на Руската федерация за осиновяване на деца от окупираните части на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, "значително нараства".

Самата Лвова-Белова отбеляза, че е осиновила 15-годишно дете от Мариупол и добави, че работи усилено с руски семейства, за да улесни настаняването на украински деца в руски домове. Тя похвали семейство от Московска област, което поело попечителството над девет деца. От тази среща става ясно, че Путин лично наблюдава дейността на програмите за депортация и осиновяване, които според ISW могат да представляват нарушение на Конвенцията за геноцид от 1948 г. (за чието приемане СССР е сред основните радетели - бел. ред.).

Анализаторите обръщат внимание на факта, че Лвова-Белова потвърждава участието на руски губернатори в процеса по депортация и осиновяване. В отчета си пред Путин тя отбеляза усилията на чеченския лидер Рамзан Кадиров да създаде "програма за трудни тийнейджъри".

На 14 февруари Факултетът по обществено здраве на Йейлския университет публикува резултатите от проучване, според което в Русия и в анексирания Крим има мрежа от най-малко 43 лагера, в които поне 6000 украински деца са подложени на идеологическа промивка.

В много случаи те не са връщани на родителите им дълго след края на определения срок. Някои от децата свидетелстват, че местни ръководни фигури са им отказвали да ги върнат преди Русия да "освободи" Ирпин.

Експертите от Йейлския университет поименно посочват Лвова-Белова в доклада си и подчертават, че всички нива на федералното правителство са ангажирани с процеса по отвличане на деца.

Насилственото отнемане и осиновяване на деца е една от дефинициите за престъплението срещу човечеството - геноцид.