Процедурата по отстраняване на Росина Станиславова от поста районен кмет на Красно село започва, съобщи днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Това става, след като Върховният административен съд излезе с окончателно решение за един от случаите с конфликт на интереси, в които е обвинена Станиславова.

Той припомни дългата сага, продължила две години, от първите жалби на граждани, установили, че Станиславова сама си плаща хонорар от 10 000 лв. за проект за социален патронаж на възрастни хора по време на пандемията. И после - че е назначила дъщеря си на работа по европейска програма, изпълнявана от общината. И трети конфликт, свързан с наемане на адвокати от районната администрация. Вчера ВАС излезе с решение по казуса с наемането на дъщеря ѝ, за който КПКОНПИ вече я глоби и изисква възстановяване на средствата.

Сега следва отстраняване на Станиславова от поста.

"Законът не подлежи на креативно тълкуване, той е пределно ясен", отбеляза председателят на СОС.

Георгиев изясни, че решението на ВАС ще бъде изпратено на Общинската избирателна комисия, която по закон трябва да прекрати правомощията на Станиславова.

На нейно място трябва да се предложи един от настоящите зам.-кметове на районната управа, подчерта Георгиев, и заяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи всяко предложение на "Демократична България".

"Искаме да заявим следното - г-жа Станиславова е избор на "Демократична България" за Красно село, политическата отговорност е на ДБ, както за издигането на този кандидат, така и за последствията на този избор", отбеляза той. "Ние декларираме, че ще подкрепим тяхната воля, защото носят ясна политическа отговорност за всичко, което се случва и не се случва в район Красно село."

Георгиев отбеляза, че се водят още две дела, но те нямат отношение към решението на СОС.

"Демократична България" оттегли подкрепата си за Станиславова още през февруари 2021 г. - след като тя отказа да върне хонорара, който сама си е дала. 

Станиславова ще обжалва пак и още

Срещу мен има политически атаки, твърди самата Станиславова, и заяви, че ще сезира европрокуратурата за програмата "Социален патронаж" (по проект за която е единият ѝ конфликт на интереси). Обяви и че ще внесе молба в съда, с която да блокира процедурата по отстраняването си.

"Гордея се, че назначих дъщеря на фронта срещу пандемията за 280 лева, когато всички бяха уплашени и гледаха през прозорците", обяви още кметицата на "Красно село".

Според нея от ВАС не са разгледали тезата, че по европейското законодателство нямало конфликт на интереси, и затова е подала и молба за допълване на съдебното решение.