Още преди официално да са започнали, разговорите между ВМРО и "Български възход" за общо явяване на вота на 2 април приключиха.

За това разбираме днес от прессъобщение на ВМРО. То е любопитно с това, че досега от двете формации избягваха да кажат категорично дали преговарят, или не, като и двете се регистрираха за самостоятелно явяване на изборите, според крайните срокове, определени от Централната избирателна комисия. Възможност за промени обаче има - до 25 февруари.

С какъв мотив сега от ВМРО заявяват, че спират разговорите за общо явяване с партията на Стефан Янев?

"По време на проведените срещи между представители на двете формации, на практика не се стигна до никаква конкретика относно бъдещата предизборна платформа и приоритетите, които следва да бъдат отстоявани в следващия парламент. Въпреки публично обявеното намерение за публикуване на декларация с основните принципи, на които БВ ще стъпи, за да привлече подкрепа и на други политически партии и начина, по който ще развива отношенията си с тях, такава така и не се появи. Подобни принципи не бяха изложени и в срещите между двете партии, а предложенията на ВМРО останаха без отговор", четем.

От ВМРО говорят още за "колебливи позиции" от страна на Янев и хората му по водещи за "войводите" теми: демографска политика, борба със спекулата и инфлацията, национална сигурност и постигане на нулева миграция, отстояване на историческата истина и правата на българите, като основа за позицията по отношение на РС Македония, циганизацията, развитие на ядрената енергетика и преразглеждането на "Зелената сделка" и др."

Липсавала и каквато и да е позиция и по водещи за обществото теми като проблема с нелегалните мигранти, темата с бъдещата на ядрената енергетика на България, искания импийчмънт на президента и пр. "от страна на щаба на ген. Янев". Това дало "допълнителна тежест при вземането на решението за прекратяване на преговорите."

"ВМРО - БНД никога не е обвързвала даването на подкрепа за дадена формация с участието в листи. Важно е идеологическото сходство и възможната полезност на тази формация за развитието на държавата и българската нация. В случая с БВ не можем да бъдем убедени нито в едното, нито в другото", посочват в заключение "войводите".

Реакция от страна на Янев няма.

Припомняме, че от "Български възход" още в изборната нощ на 2 октомври м.г. дадоха заявка, че ще работят с всички в парламента, а после даваха гласовете си с всяко едно оформящо се тематично мнозинство. Но и много често се въздържаха и от позиции, и от гласувания.