Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков е поискал служебния министър на спорта Весела Лечева договор за съвместното дружество между държавата и ЦСКА-София за изграждането на нов стадион на мястото на "Българска армия".

Това съобщи Трайков в официалния си профил във Фейсбук.

"Сънувах странен сън - върху покрива на Народното събрание е пораснала гора и някой я е изсекъл, а Пик и Тук не е Амстердам молят председателя на СОС да ме обеси.

Без пряка връзка с това, но първото нещо, което направих като дойдох на работа беше да пиша на министъра на младежта и спорта да ни бъде предоставен договорът за съвместното дружество на държавата с ЦСКА за стадиона в Борисовата", се казва в поста.

С това предизвика интереса на стотици фенове на ЦСКА-София, които коментират намерението му. Има от всичко - въпроси защо сега Тройков се е заинтересувал и какво цели, обиди, заплахи, намеци... Някои виждат в афишираното намерение дори опит да се пречи за вдигането на нов стадион.

Някои запалянковци канят кмета на следващия домакински мач на "червените" на стадион "Българска армия", за да "види колко лош стопанин е държавата, оставяйки в разруха съоръжание, на което се играят официални срещи в професионалния футбол". В същото време клубът 30 години си плащал наем, докато на "някои други" държавата плащала дори данък "смет".

През миналата седмица ЦСКА-София внесе първата вноска в дружеството в размер на малко над 7 милиона лева (от общо 28 млн., като държавата участва със стадиона, оценен на тази стойност). В понеделник стана ясно, че дружеството вече е вписано в Търговския регистър, така реално функционира.

Сега предстои да се правят конкретни стъпки, предхождащи началото на строеж - одобрен проект, разрешителни, виза и т.н. Според договора с държавата всички разноски по изграждането на новата арена се поемат от клуба, разбирай неговия собственик Гриша Ганчев.

Бизнесменът и екипът му уверяват, че бъдещият стадион ще заема дори по-малка площ в парка, тъй като няма да има лекоатлетическа писта, а някои от прилежащите съоръжения (например тренировъчни терени) ще бъдат премахнати, а площите засадени.

По-рано днес стана ясно, че с 40 процента дял (този на оттеглилия се Юлиян Инджов) в ЦСКА-София влиза новосъздадена фондация. Зад нея стои бизнесменът Данаил Илиев, съсобственик на компании в хазартния бизнес, начело с Winbet, която спонсорира ЦСКА-София, а сред рекламните й лица е Христо Стоичков.

Сред целите на фондация "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука" е "построяването на нов, модерен и функционален стадион". Явно по линия на новия акционер в клуба като изпълнителен директор е назначен футболният агент Стоян Орманджиев, чиито баща и дядо са свързани с ЦСКА.

Той ще даде брифинг в четвъртък преди обед.