"Знаем, че Русия извърши една брутална и незаконна агресия, трябва да бъде спряна, така че трябва да подкрепяме Украйна до победа. Ако не бъде спряна, ще продължи своята империалистична експанзия."

Такова виждане за развитието на войната представи днес изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за Нова тв. Домбровскис е в България, като му предстоят поредица от срещи, в т.ч. с президента. Както е известно Румен Радев има доста по-витиевата позиция за войната, като настоява за спиране на бойните действия и мирни преговори. Но не е ясно вижда ли в това "откъсване" на партчета от Украйна и даването им на Путин като елемент от постигането на мира.

Войната в Украйна донесе ли за вас въпросителни относно коректността на България като партньор, бе попитан зам.-председателят на ЕК, като водещите припомниха именно изказванията на Радев и военния му министър Димитър Стоянов, сред които и че страната ни няма повече да подпомага нападнатата страна с оръжия (след направената еднократно помощ).

"Що се отнася до агресията на Русия мисля, че е много важно да продължим да оказваме цялата подкрепа за Украйна - политическа, финансова, военна и да продължаваме да оказваме натиск със санкции. Година след началото на инвазията е важно да продължим курса обединени както ЕС. Трябва да подкрепяме Украйна, за да се брани, да защитаваме териториалната й цялост. Русия трябва да бъде спряна."

Домбровскис не даде директен отговор за българските позиции, изразявани от управляващия държавата Радев. Поосочи само, че ЕК има "конструктивно сътрудничество" с българските държавни органи като се обсъждат санкциите за Русия. (За последно президентът обяви, че България ще наложи вето при ядрени санкции, б.р.).

Еврозоната - виновна е инфлацията

Резонно, изпълнителният зам.-председател на ЕК говори основно за еврозоната, след като стана ясно, че България изобщо няма да прави опит да се присъедини на 1 януари 2024 г., както бе планирано. Като основен проблем той изтъкна високата инфлация, а не 4-те неприети от парламента законопроекта, които според него при работещ парламент могат да бъдат приети за няколко месеца.

"Трябва да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт. Оценката показа, че критерият инфлация нама да може да бъде посрещнат и затова трябва да има едно отлагане. Практиката е всички държави, които ще се присъединяват към еврозоната, да са изпълнили тези критерии. Когато Латвия се присъедини, тя не можа заради разлика от 0,02%, а в случая с България е много по-голяма", посочи Домбровскис.

Бе попитан и за "отстъпката" за Хърватия, на което отвърна, че същите критерии се прилагат и към България, но инфлацията пак остава висока.

Домбровскис не се ангажира с това можем ли да отложим само с половин година - до 1 юли, като пак посочи изпълнението на критериите. Но според него 1 януари 2025 г. е реалистична дата.

Забавяне, чакане може да доведат до умора в обществото. Имаме партии, които искаха да плащаме на Путин в рубли. Няма ли със забавянето да изпуснем общественото мнение в България, което се притеснява и от обедняване с приемане на еврото - бе попитан зам.-шефът на ЕК. На което отвърна:

"Да, наистина понякога европейският валутен механизъм се нарича "чакалня". Както казах, важното е да не се отклонняваме от пътя заради това отклонение. Някои страни са чакали много по-дълго в т.нар. чакалня. Матвия и Литва бяха 8-9 години в чакалнята заради твърде висока инфлация. Мисля, че разумното време за България ще е много по-кратко."

На въпрос грешка ли беше увеличаването на социалните плащания, в т.ч. увеличаването на пенсиите и вносна  ли е инфлацията или е вдигната от политиците у нас - основен спор между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", Домбровскис посочи:

"На първо място е глобалният контекст и това го виждаме в целия регион. България не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа. България следва разумна валутна политика с ниско съотношение дълг/БВП, въпреки кризата. Така че това е разумна финансова политика."