Хиляди излизат в подкрепа на свободна Украйна този петък, на първата годишнина от началото на руската инвазия - 24 февруари. Българи ще се съберат в София, Велико Търново, Пловдив, Русе и Варна, за да изразят съпричастност с украинския народ.

Шествието в София ще започне пред сградата на президенството, като организаторите не спестяват остри критики към държавния глава Румен Радев и неговата позиция за войната.

"Българският президент избра да работи срещу интересите на България като пълноправен член на европейското семейство. Избра да обяви за пацифизъм негласната подкрепа за агресора. И да нарече войнолюбци тези, които подкрепят нападнатата страна", пише в описанието на събитието в социалните мрежи.

Стотици хиляди жертви, десетки хиляди отвлечени деца, милиони бежанци - това е обобщението на войната. А същевременно, пред България рисковете са огромни, пишат още организаторите - нямаме работещ парламент и правителство, избрано от народа, а президентът държи цялата власт.

"Зад фасадата на пацифизма, мира и неутралността, Радев всъщност приканва света да изостави Украйна. Президентът Радев иска да разоръжи жертвата, но не и агресора. Нарича Русия братска държава, но брат ли е онзи, който колонизира, който сее смърт, глад, студ, мрак, за да установи контрол? Брат ли е онзи, който лакомо наднича и към нас?", пишат още организаторите.

И се обръщат към Радев:

"Ние, българските граждани, наистина не разбираме от военно дело. Затова задаваме елементарни въпроси – руската армия ли воюва на територията на Украйна, или украинската на територията на Русия? Руската армия не воюва ли с оръжия? И не избива ли цивилното население на суверенна Украйна с… оръжия? Кога последно сте споменавал нещо за оръжията на нападателите? Докато Вие ги премълчавате, те ги използват.

Жертвата има ли право да се защити с оръжия? Или трябва да се надява на благоволението на насилника? Вие разбирате от военно дело – какъв е Вашият отговор? 

Ние знаем отговора на целия цивилизован свят, но не и на собствения си президент. 

Навремето група Остава изпя: “Не се опитвам да говоря умно, аз не искам да съм президент”. Не е нужно да говорите умно, г-н Радев. Нужно е да говорите истината. Ако ли не – не оставайте.

За пръв път в най-новата ни история президентът действително е напът да обедини нацията – срещу себе си. "

В София началният час е 19 часа на 24-ти февруари, пред президенството.

Във Велико Търново - от 17,30 ч пред сградата на общината.

В Пловдив - от 18 ч, пред църквата "Св. Богородица" в Стария град.

В Русе - от 17,30 ч на пл. "Александър Батенберг" 3

Във Варна - от 14 ч на 25 февруари, пред сградата на общината.

Очаква се информация за още шествия - в Стара Загора, Св. Влас и други градове.

Повече информация - на страницата на събитието във "Фейсбук".