Европейската комисия забрани на служителите си да използват китайското приложение TikTok поради съображения за сигурност, предаде "Политико".

Западните правителства са все по-разтревожени от доказателствата, че китайските технологични компании подпомагат Комунистическата партия и нейните разузнавателни служби в събирането на огромни количества данни по целия свят.

Високопоставен служител каза пред "Политико", че всички служители са получили нареждане в четвъртък сутринта да премахнат TikTok както от официалните устройства на институцията, така и от личните си устройства, ако имат инсталирани приложения, свързани с работата си.

"За да защити данните на Комисията и да увеличи нейната киберсигурност, Корпоративният управителен съвет на ЕК реши да спре приложението TikTok на корпоративни устройства и лични устройства, включени в услугата за мобилни устройства на Комисията", се казва в имейла, изпратен до служителите в четвъртък сутринта.

Длъжностните лица са длъжни да деинсталират приложението за споделяне на видео "при първа възможност" и преди 15 март.

"Считано от 15 март устройствата с инсталирано приложение ще се считат за несъвместими с корпоративната среда", гласи имейлът.

Други институции на Европейския съюз, включително Съветът на министрите и Европейският парламент, вероятно ще последват забраната на китайското приложение.

В изявление до "Политико" TikTok определи решението като "погрешно".

"Разочаровани сме от това решение, което смятаме за погрешно и базирано на фундаментални погрешни схващания. Свързахме се с Комисията, за да изясним нещата и да обясним как защитаваме данните на 125 милиона души в ЕС, които посещават TikTok всеки месец".

САЩ – където TikTok е подложен на продължителен натиск – предприеха през декември забрана на приложението за всички устройства на федералното правителство поради опасения за потенциално шпиониране от страна на Китай, където е базирана компанията майка на TikTok ByteDance.

Няколко държави през последната седмица също въведоха свои собствени ограничения. Изпълнителният директор на TikTok трябва да даде показания за първи път пред Конгреса на САЩ на 23 март относно потенциални рискове за националната сигурност на САЩ.