Американският Сенат единодушно прие закон, с който се забранява инсталирането на популярното приложение TikTok на правителствени смартфони, съобщи Engadget.

Законопроектът бе внесен от републиканския сенатор от Мисури Джош Хоули, но е един от малкото, получили пълна подкрепа и от двете партии в горната камара на американския парламент. Очаква се и долната камара да го одобри съвсем скоро и да влезе в сила.

Причината - притеснения за сигурността, тъй като TikTok е собственост на китайската компания ByteDance. А мнозинството китайски компании са подчинени индиректно на управляващата всичко в Поднебесната империя комунистическа партия.

TikTok е и сред социалните мрежи, които събират най-много информация за потребителите си. Притеснения, че китайските комунисти могат да имат достъп до данните на американци не са новост - тях ги изрази още предишният президент Доналд Тръмп, който се опита да блокира TikTok напълно в Щатите. Отделни щати - Мериленд и Южна Дакота - пък вече са наложили забрана за инсталиране на TikTok на устройствана на щатската управа.

Републиканците наричат приложението "Троянският кон за Китайската комунистическа партия". Въпреки това разумно допускат инсталацията на приложението, ако е свързано с разследвания на полицията или силите за сигурност на страната, както и изследвания в областта на киберсигурността.

Разбира се, TikTok твърдят, че тяхното приложение по никакъв начин не застрашава националната сигурност на САЩ.

Отделно от този законопроект, републиканският сенатор Марко Рубио и конгресменът Майк Галагър внесоха друг, който предвижда пълна забрана не само на TikTok, но и на всяка социална мрежа, разположена или повлияна от Китай, Русия, Куба, Иран, Северна Корея и Венецуела. Очаква се, че вторият законопроект няма да има същия успех като първия.