Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и министърът на правосъдието Крум Зарков са обсъдили условията, при които работи Европейската прокуратура в България. В проведената среща двамата са разисквали общите условия за работа и работната среда на европейските делегирани прокурори, включително необходимата администрация.

Това се казва в съобщение на Министерство на правосъдието от тази вечер.

"Битовите" и въпросите с администрацията са от компетентността на националните съдебни органи.

От Европейската прокуратура допълват, че Кьовеши е настояла българските власти да направят ключови подобрения, необходими за изграждането на наистина ефективно и независимо поделение в България. Става дума за създаването на предвидената от националното ни законодателство независима административна инфраструктура за Европейската прокуратура в София, спешно назначаване на специализирани разследващи полицаи, както и номинирането на липсващите квалифицирани кандидати за европейски делегирани прокурори.

Както и Клуб Z писа, по прелюбопитен начин всички български магистрати, спечелили място и дори започнали работа в престижната Европейска прокуратура, кандидатстват за други места - в България, или хвърлят оставки. За постове у нас кандидатствали дори двама от последния "транш", който ВСС избра и които дори още не са одобрени от Люксембург.

Зарков вчера постави въпроса пред Пленума на ВСС, като предложи да изслушат ръководителите от българска страна на ЕДП. Кадровиците от Прокурорската колегия обаче се заослушваха, като казаха, че ще видят дали е законно и дали няма да представлява намеса в работата на независимите делегирани европрокурори.

"Европейският главен прокурор приветства ангажираността и отдадеността на министър Зарков за изграждането на независима и ефективна Европейска прокуратура в България. В този смисъл по време на видеосрещата тя акцентира върху необходимостта българските власти да направят ключови подобрения: реално да бъде създадена независима административна структура към офиса на Европейската прокуратура в София, което вече е залегнало в националното законодателство; спешно да бъдат да бъдат назначени специализирани разследващи полицаи, които да работят по делата на EPPO в България; както и да се пристъпи към номинирането на квалифицирани кандидати за попълване на квотата на европейските делегирани прокурори в България", гласи още съобщението на МП.

Още преди да настане "изкуствената засада", която в момента българските прокурори правят на Кьовеши, бяха запълнени едва 9 от полагащите се 15 места за магистрати от България, които да разследват тежки престъпления с еврофондовете у нас, ДДС измами и пр.

Кьовеши информирала Крум Зарков и за писмото си до главния прокурор Иван Гешев, в което иска той да да улесни проучвателна мисия в София на Отдела за вътрешен одит към Европейската прокуратура.