От и без това непопълнената ни квота Лаура Кьовеши ще трябва да се лиши от услугите на трети пореден български европейски делегиран прокурор. Това стана факт, след като днес Ивайло Илиев бе избран за помощник на националния ни член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). За титуляр на поста в Евроюст Пленумът на ВСС избра следователката Бисерка Стоянова.

Странната непривлекателност за българските европрокурори

Илиев е рядък случай с това, че напуска Европейската прокуратура с хоризонт - друга европейска служба. Не така стои въпросът с Бойко Калфин и Елена Попова, които вече хвърлиха оставки в рамките на малко повече от месец.

Бойко Калфин ще отиде на работа във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той спечели конкурса за върховен прокурор миналата година, но имаше право да остане на работа в Европейската прокуратура, като мястото му в българската се пази. Той предпочете да напусне веднага от при Лаура Кьовеши и да отиде при Иван Гешев.

Оставката на Елена Попова пък бе оповестена вчера от Прокурорската колегия на ВСС - органът, който я издигна за поста (Нейният случай бе интересен, тъй като тя е съдийка от бившия спецсъд. Когато ПК на ВСС провеждаше процедурата за при Кьовеши отряза всички други съдии в конкурса с аргумент именно, че не са прокурори и накрая... избраха Попова, б.р.)

Днес "Лекс" съобщава, че Попова ще се върне на работа в Административен съд-София град, като същевременно участва в конкурса за повишаване в Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Никой не иска трудов договор с Люксембург

Нещо повече - в материал на "Медиапул" от вчера по темата се казва, че от българския офис на европрокуратурата са напуснали дори четири от петте деловодителки. Това е станало на 16 февруари. 

От петимата прокурорски помощници също двама вече били освободени. Останали са трима, които, както отбелязва агенцията, са хора на неслучайни хора от правните среди - един е брат на доскорошен член на ВСС, другите двама са деца на професори съответно от УНСС и от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

По неофициална информация на "Медиапул" почти всички останали действащи европейски делегирани прокурори (без един) са кандидатствали в конкурси за повишение с намерение да се върнат на работа при Иван Гешев.

А "Лекс" ги изрежда, като припомня участието на Станислав Стойков в надпреварата за член на ВСС. Той не успя да събере необходимия брой гласове.

"Всички останали делегирани европрокурори са подали документи за участие в конкурса за повишаване в апелативните прокуратури, а повечето от тях – и в конкурса за Върховната административна прокуратура.

Сред кандидатите са дори двама от обвинителите, избрани от ПК на ВСС за делегирани европрокурори, но все още неодобрени от Колегиума на Европейската прокуратура. Това са Михаела Райдовска и Юлиана Христова", пише правният сайт.

Иначе казано - за място в България се борят дори двама, които сме пратили, но все още не са назначени от Кьовеши.

Практически опити да се "спаси" от Европрокуратурата не е правил само Димитър Беличев.

Днес по време на процедурата за Евроюст, която протече кратко и сбито, на Илиев бе зададен въпрос за напускането му от Европрокуратурата - и дали няма да абдикира и от новата си работа. Той отговори, че участието му в избора за наш представител в Евроюст нямало нищо общо с колегите му - български делегирани европрокурори.

"Направихме страхотен екип и съвместно, помагайки си един на друг, изпълняваме задълженията си."

Но, когато кандидатствал за европейски делегиран прокурор, не била предвидена процедура за подбор на наш представител и негов помощник в Евроюст.

Както Клуб Z писа, още при старта на европрокуратурата през 2021 г. "Лекс" изчисляваше, че началната заплата там ще е 5698 евро, а ако стажът на изпратените магистрати е по-голям, могат да започнат работа с месечно възнаграждение от 6402 евро.

На фона на всичко случващо се правосъдният министър Крум Зарков призова вчера Висшия съдебен съвет да повика за изслушване ръководството на българския офис на Европейската прокуратура.

"Това текучество ме притеснява. Много надежди са свързани с Европейската прокуратура, особено тук, в България.

Знаете, служебното правителство положи огромни усилия тя да бъде обезпечена. Около сградата, около деловодството, това, което беше в правомощията на Министерски съвет, беше направено, а именно сградата беше предадена на Висшия съдебен съвет целево за нуждите на Европейската прокуратура в България.

Оттам нататък доколкото съм запознат, процедурата се движи, прави се паспортизация на сградата. Ще са необходими обществени поръчки, но ми се иска всичко да става малко по-бързо", каза правосъдният министър Крум Зарков, цитиран от БНР.