ЕС ще продължи да подкрепя Украйна в политическо, икономическо, хуманитарно, финансово и военно отношение.

Това се казва в разпространено тази вечер изявление на Европейския съвет, състоящ се от ръководителите на страните членки. Поради липса на редовно правителство в момента България е представена в него от президента Румен Радев.

Изявлението е по повод навършващата се утре първа годишнина от началото на руската агресия в Украйна.

Подкрепата ще бъде включително чрез бързо координирано възлагане на обществени поръчки от европейската промишленост.

„Ще подкрепим и възстановяването на Украйна, за което ще се стремим да използваме замразени и блокирани руски активи в съответствие с правото на ЕС и международното право. Ще увеличим още повече колективния натиск върху Русия да прекрати агресивната си война. За тази цел ще приемем десети пакет от санкции и ще предприемем мерки срещу тези, които се опитват да заобиколят мерките на ЕС“, уверяват лидерите на държавите от Общността.

Те подкрепят формулата за мир на украинския президент Владимир Зеленски. А заедно с международните партньори ще направят всичко необходимо за победата на Украйна, за спазването на международното право, за възстановяването на мира и териториалната цялост на страната в рамките на международно признатите ѝ граници, за възраждането на страната и за въздаването на справедливост.

„Няма да спрем, докато не постигнем това“, заявяват в заключение ръководителите.