Синтетичният каучук се оказа поредната спънка пред приемането на десетия пакет санкции на ЕС срещу Русия, пише „Политико“.

По всичко друго вече е постигнато съгласие, твърдят дипломати.

Макар на пръв поглед да изглежда не толкова значителен, синтетичният каучук се използва за производството на гуми за превозни средства и през 2021 г. Русия е изнесла материал за 2 милиарда долара. От тях 700 милиона са отишли в ЕС.

Този път спънката е по вина не на Унгария, а на Полша. Предложените ограничения за износ на синтетичен каучук възлизат на 560 000 тона. Забележката на Варшава е, че квотата е по-висока от досегашния износ.

Целта е пакетът да бъде одобрен днес, когато се навършва 1 година от началото на руската агресия в Украйна.

От него вече са отпаднали редица ограничителни мерки, предизвикали спорове или недоволството на отделни страни членки. Това са забраната за внос на диаманти от Русия, улесняването на санкционирането на семействата и приближените на руските олигарси, както и налагането на санкции срещу служители на руската енергийна компания „Росатом“.

За разлика от ЕС, Великобритания няма да пощади „Росатом“, предаде АФП. Тя добяви в санкционния списък 92 физически и юридически лица. В него фигурират и хора, свързани с „Росатом“.

Белия дом пък обяви по-сурови санкции, насочени срещу руската икономика. Те целят и намаляване на достъпа на Москва до ключови технологии като полупроводниците.