Facebook най-после реши да намали строгостта на наказанията в платформата си за нарушаване на правилата, съобщи Gizmodo.

Компанията собственик Meta обяви, че ще бъде доста по-трудно потребителите да отидат "зад решетките", т.е. - да бъдат ограничени напълно да публикуват или коментират в социалната мрежа.

"В новата система ще се фокусираме върху това да помогнем на хората да разберат защо махаме тяхното съдържание, което се е доказало като по-ефективно да намали нарушенията, вместо директното ограничаване", пишат от Meta.

Като пример ограничението от 30 дни ще бъде налагано след цели седем нарушения на правилата. Досега бяха достатъчни само три.

От социалната мрежа подчертават, че по-"милостивите" мерки ще важат само за леки нарушения на правилата и хора, които публикуват терористично съдържание, детска порнография или други подобни материали ще бъдат наказвани както преди.

От години Facebook е критикувана за лошата си модерация на съдържание. В резултат на това хората на Зукърбърг започнаха да наказват масово потребители - но често това се върши от алгоритми, без човешка намеса, и биват наказвани хора за постове, в които няма никакво нарушаване на правилата.

Натискът от политици, потребители и предполагаемо независимия Наблюдателен съвет на компанията обаче явно е показал някакъв резултат.

Не е ясно как тази промяна ще засегне хората или страниците, които в момента са под наказание заради непозволено съдържание. За разлика от личните профили, наказаните страници или групи не получават информация колко дълга ще е "присъдата" им.