Нападение срещу Приднестровието е нападение срещу Русия. Това обяви руското външно министерство в изявление, в което обвини Украйна, че готви военна провокация срещу сепаратистката територия на Молдова, съобщи "Интерфакс".

"Във връзка със значителното струпване на личен състав и военна техника на украинските части в близост до украинско-приднестровската граница, разполагането на артилерия на огневи позиции, както и безпрецедентното увеличение на полетите на безпилотни летателни апарати на Въоръжените сили на Украйна над територията на Приднестровието, предупреждаваме САЩ, страните членки на НАТО и техните украински подопечни да не предприемат следващите авантюристични стъпки", се казва в документа, публикуван на сайта на министерството, без да се предоставят каквито и да е доказателства за обвиненията.

Москва уверява, че "ще осигури защитата на нашите сънародници, руския миротворчески контингент, военнослужещите от Оперативната група на руските войски и военните складове в село Колбасна в Приднестровието". В съобщението се допълва още, че "всички действия, които представляват заплаха за тяхната сигурност, ще се считат в съответствие с международното право като нападение срещу Руската федерация".

По-рано през февруари президентката на Молдова Мая Санду и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупредиха, че руснаците готвят държавен преврат в страната.

"Планът за предстоящия период е за саботаж, включващ военнообучени хора, маскирани като цивилни, за извършване на насилствени действия, атаки срещу правителствени сгради и вземане на заложници", каза Санду на брифинг на 13 февруари.

По думите ѝ Русия възнамерява с помощта на протести на опозицията да организира пуч в Молдова и да смени правителството в страната.

Санду каза, че в документи, получени от Украйна, са "посочени местата и логистичните аспекти на организацията на тази подривна дейност".

"Планът предвижда и използването на чужденци за насилствени действия. Например, материалите съдържат инструкции с правилата за влизане в Молдова за граждани на Русия, Беларус, Сърбия и Черна гора", каза тя.

С днешното изявление руското министерство създава предпоставките да инсценира атака от "украински" войски, която би се превърнала в повод за откриване на нова фронтова линия - в Приднестровието. Отделен е въпросът дали руската офанзива протича по план и дали сега е узрял моментът да се пренасочват войски към друга територия.

Според британското военно министерство Русия дори не вярва, че може да превземе Донецк и Луганск и целта на кампанията ѝ е да изтощи до краен предел армията и икономиката на Украйна.