Държавният департамент на САЩ отбеляза първата годишнина от руската инвазия в Украйна, като санкционира повече от 60 високопоставени руски служители, включително министри, регионални лидери, популярна телевизионна водеща и три предприятия, които управляват програмата за ядрени оръжия на страната, предаде Ройтерс.

Департаментът уточни, че също така налага санкции на множество длъжностни лица и организации, замесени в кражбата на зърно от Украйна. Визови ограничения са поставени за повече от 1200 представители на руската армия.

Любопитни имена сред новите санкционирани са Олга Скабеева, водеща и пропагандистка на държавната телевизия, както и Олег Романенко, който беше назначен да наблюдава украинската Запорожка атомна електроцентрала, превзета след инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г.

Изземването на най-голямата атомна електроцентрала в Европа "само подчерта глобалните опасения, свързани със сигурността на ядрената енергия и подкопава усилията на Кремъл да се представи като отговорен доставчик на ядрени енергийни продукти", каза държавният секретар Антъни Блинкън в изявление.

"Оставаме ангажирани с подкрепата на народа на Украйна и удвояваме усилията си в търсенето на отговорност за войната на Кремъл", каза Блинкън.

Съгласно санкциите всяка американска собственост, притежавана от лица, определени или контролирани от тяхно име от гражданин на САЩ, е блокирана.