Софийският градски съд определи най-тежката мярка "задържане под стража" за полицая Валентин Тренев от икономическия сектор на 9-о РПУ.

Той е обвинен, че е взел 2000 лв. от бизнесмен, когото първо заплашил, че ще му струва 5000 лв. да смачка преписка срещу него. Служителят на реда бе задържан на 22-ри, а според държавното обвинение при такъв размер на подкупа го заплашва лишаване от свобода от три до десет години, глоба до 20 000 лв. и др.

Прокурорът днес подчерта, че престъплението, за което е повдигнато предварително обвинение, е добре измислено и планирано, като при извършването му са използвани професионалните качества и умения на обвиняемия като оперативен работник. Прокурорът изложи тезата си, че обвиняемият би могъл да въздейства върху поведението на свидетели по делото, ако не бъде задържан под стража. Отбеляза още...

"... непоколебимата настоятелност, с която е извършено деянието, изразена в поемането на инициативата за среща от страна на обвиняемия и отправеното предложение към собственика на търговското дружество „да се оправят нещата", неколкократните разговори между двамата по повод подкупа, намесването в тях на прекия ръководител на обвиняемия и на лице, представено като експерт, избора на място за получаване на сумата – в автомобила на обвиняемия, разположен на оживен столичен булевард", съобщиха от държавното обвинение.

Съдът в последната си дума се мотивира, че има доказателства, от които да се направи извод, че Тренев може да е извършил престъплението, в което е обвинен. 

Самият обвиняем пък заяви, че има много здравословни проблеми, две малки деца и близки, за които трябва да се грижи.

Съдът прие, че няма опасност да се укрие, но може да извърши пристъпление, ако бъде с по-лека мярка. Той е проявил инициативност и комбинативност, подкупът е бил в голям размер, а и освен че е бил поискан, е бил и взет. С оглед на това, че е полицай може да окаже влияние върху свидетелите и да осуети събирането на доказателствата, съобщиха от пресслужбата на СГС.

Съдът назначи консултация с медицински специалисти, за да бъдат съхранени здравето и животът му и да бъде настанен в МВР болница.

Мярката може да се обжалва пред САС.