Путин е слаб. Обкръжението му вече започва да командва.

Това обяви руският опозиционер и бивш агент на ФСБ Генадий Гудков в интервю за украинската агенция "Униан".

Той отбеляза, че все още е рано да се говори за физическо елиминиране на диктатора.

"Камъни директно все още не са полетели. Досега никой не е излязъл да каже нещо срещу него, освен Гиркин (бел. ред. Игор Гиркин - най-популярният руски военен блогър и бивш военен министър на сепаратистката ДНР). Сега нека се ограничим до признаването на факта, че Путин вече не може да защити Кадиров и Пригожин. Знаем, че Кадиров прекарва много време в чужбина. Не мисля, че това се дължи на почивка или лечение. Дължи се на страха за кожата му".

Гудков припомни публикувания запис отпреди няколко дни, в който Пригожин се оплаква заради отказа на високопоставени служители от военното министерство да осигурят снаряди за "Вагнер".

"Обкръжението на Путин вече започва да командва. Съдейки по факта, че не видяхме Пригожин и Кадиров на речта му (на 21 февруари пред Федералното събрание), съдейки по факта, че Пригожин се оплаква от отмъщението на генералите - Путин отслабва. Путин би искал да защити Пригожин, защото той е неговото вярно псе. Но не може да го направи. Пригожин решава проблеми в Либия, Сирия, Централна Африка. Според злите езици в Централна Африка се пазят много ценни авоари на обкръжението на Путин. Говорим за злато, бижута, валута. Следователно Путин не може и не бива да изоставя Пригожин, но не е в състояние да го защити".

Гудков посочва, че наскоро изявеното намерение на Кадиров да основе собствена частна военна компания е предупреждение към Кремъл: "Ако не ме нахраните, напоите и няма да се грижите за мен, ще се измъкна от вашия контрол." 

Според руския опозиционер Путин вече не се чувства силен и това е видно от двучасовото му слово на 21 февруари.

"На определен етап, когато човек разполага с неограничена власт, законът на природата се задейства - губите усещане за реалност и адекватност. И когато политическата власт загуби своята адекватност, тя става уязвима. Мисля, че това, което се случва с Путин, се е случвало с други диктатори. Някои от тях успяха да се задържат до естествената си смърт, но мнозина се провалиха".

Лицата на присъстващите в залата говорят по-силно от Путин, по думите на Гудков - те били "каменни, намръщени, без никакви признаци на радост, одобрение и вяра в бъдещето".

Според опозиционера руският президент все още таи надежда, че може да обърне хода на войната.

"Той смята, че по някакъв начин ще изчака някакви сериозни световни кризи, които ще намалят вниманието и концентрацията на света спрямо украинската война. Той се надява на непредвидени обстоятелства, които ще попречат на Украйна да спечели.

Това е цялата надежда. Затова са изпращани всякакви посредници, които се опитват да седнат на масата за преговори. Няма да има преговори без прекратяването на окупацията, това вече е ясно".