Руската мащабна офанзива е започнала - по този въпрос вече съмнения няма. И руските войници смело крачат към Ада.

По данни на британското военно министерство жертвите на руската армия от началото на войната са между 175 000 и 200 000, като смъртните случаи сред тях са между 40 000 и 60 000. Пиковете са достигнати през февруари 2022 и 2023 г.

Имайте предвид, че над 800 загинали дневно е консервативна оценка - на 18 февруари украинците съобщиха, че са убили повече от 1000 окупатори.

По данни на "Таймс" руснаците губят по 2000 войници на всеки превзети 1000 ярда (малко над 90 метра).

"Добре", може би си казвате, "украинците също дадоха хиляди жертви при освобождаването на Херсон. Пожертваните руски войници може би окупират обширни части от Донбас?".

Битка за Бахмут. И нищо повече

Ако мислите, че руските жертви идват с големи териториални придобивки, сериозно грешите. Като изключим няколко окупирани села край Бахмут и Кремина, руснаците не са постигнали съществен напредък по нито едно от петте направления, в които се опитват да извършат пробив (Бахмут, Креминна, Угледар, Маринка и Авдийвка).

Русия постепенно обгражда Бахмут и според военния експерт Майкъл Кофман изтеглянето на украинците от града през следващите седмици е единствената реална надежда на Москва да се похвали с някакъв успех в текущата си офанзива.

Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин също не е особено обнадежден за бърз успех - по думите му "музикантите" ще завладеят украинския град не по-рано от март или април.

Угледар, който можеше да се превърне в плацдарм за нахлуване в Донецк, също е непревземаем за руснаците. 

Именно там агресорът инкасира най-големи загуби в личен състав.

Въпреки че беззъбието на руската армия вече става очевидно за всички, "вагнеровци" не спират със заканите - 40 автобуса с наемници пристигнаха край Запорожката област и според руски източници там може да се фокусират руските действия през следващите седмици.

Ако Бахмут и Угледар могат да ни служат като кристално кълбо, хиляди нови окупатори тепърва ще поемат по течението на Стикс.

Кадиров vs. Пригожин

В последното издание на ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА ви информирахме за проваления опит на Пригожин, чеченския диктатор Рамзан Кадиров и генерал Сергей Суровикин да изземат функциите на руското военно министерство във войната.

Оказва се, че отношенията между Пригожин и Кадиров никак не са цветущи - чеченецът обяви в "Телеграм", че след като приключи държавната си служба, ще основе частна военна компания (ЧВК).

Кадиров хвали "Вагнер" за успехите й на фронта, но бъдете сигурни - намерението му е директен удар по интересите на "готвача на Путин". Нещо повече, Институтът за изследване на войната съобщи, че чеченският главорез е отказал покана на бизнесмена да се присъедини към личната му борба срещу руското военно министерство. Изглежда, че във войната за овладяване на руската армия се появява нова фронтова линия.

"Рашисти на седмицата"

Така неусетно стигаме до любимата ни подрубрика, в която оценяваме най-прославилите се пропагандисти през изминалите 7 дни - "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава водещият Владимир Соловьов. Той отправи сериозна заплаха срещу Великобритания. С вдигната ръка, сякаш произнася заклинание. И то на английски, за да го разберат по-добре на Острова.

"Руснаците имат един проблем - те не се предават лесно. В прах! В прах ще се превърне Лондон! Или да го кажа на английски. Burn in Hell! ("Горете в Ада"). Така по-добре ли е? Flames! ("Пламъци")

"Сребърен медал" поделят водещият Сергей Мардан (СМ) и депутатът Андрей Гурульов (АГ) заради следния диалог, в който идентифицират прикрит враг на Руската федерация - "хипстърите".

АГ: "Прогнозирам, че краят й (на войната) ще настъпи между 2027 и 2030 г., не по-рано.

СМ: Не е зле. Обнадеждаващо звучи.

АГ: За да победим, се нуждаем от съвременно оръжие, да го осигурим на войските ни. Това е всичко.

СМ: В момента частите ни нямат камиони УРАЛ, нямат оборудване. Какво се случва - има ли снаряди, или не? Или ще бъде необходимо да проведем и "частична трудова мобилизация", че да произведем снаряди? Всеки може да го направи - даже и един "хипстър". Може да съберем и баристи, също и хора от бръснарниците, които са останали. За седмица могат да ги научат да създават снаряди.

АГ: Може да изведем в редица и безделниците от "Москва Сити".  

СМ: Да, а в търговските центрове да инсталираме цехове от времето на Сталин". 

"Златото" отива за един от най-смелите "ефирни рашисти" - депутата Алексей Журавльов (АЖ), който неуморно громи враговете на Русия вече цяла година. Комфортно - далече от фронта. Но след поредния изблик на недоволство заради бавно протичащата руска офанзива, той бе публично унизен от водещата на руската версия на "60 минути" Олга Скабеева (ОС).

АЖ: Защо не сме в Киев, ако всички се бият отлично? Какъв е тогава проблемът? Може би не разбирам нещо или цялата страна ще продължи да празнува превземането на всяка улица? Това имам предвид.

ОС: Сега разсъждаваме твърде просто. На който не му харесват срокове, който знае как бързо да превзема улиците, да грабва автомат и да превзема тези улици. Вместо да стои тук и да критикува.

АЖ: Не бива, Олга, това не се отнася за мен.

ОС: С цялото ми уважение.

АЖ: С цялото ми уважение, не се отнася за мен. Нима трябва да бъда там и тук да не остане никой да говори? Тогава ще отида там. Върнах се оттам преди седмица и отново ще отида, какъв е проблемът?

ОС: Пренебрежителното отношение към темпото, улиците, малките населени места не е уместно. Особено предвид това колко кръв се пролива за тези улици.

АЖ: А защо решихте, че е пренебрежително. Точно обратното - това са героични действия. Идеята ми е друга - действията ни трябва да са от съвсем различно естество...". 

После Журавльов уверява, че всъщност е искал да подчертае нуждата, например, да се бомбардират доставките на американски основни бойни танкове "Ейбрамс". И няколко пъти припомня, че руските войници за "герои".

Оставаме на вас да прецените какво е искал да каже домашният "ястреб" преди да му клъцнат перата пред цяла Русия.