Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че ще отиде в Китай в началото на април, предаде Франс прес. Той призова Пекин да помогне на Запада за оказване на натиск върху Русия за "спиране на агресията" и "изграждане на мира".

Ден след като Китай публикува документ, призоваващ за мирни преговори, френският държавен глава, който говори в кулоарите на селскостопански форум, заяви, че мир не е възможен без спиране на руската агресия и изтегляне на руските войски от Украйна.

Лукашенко също отива на крака в Поднебесната империя

Президентът на Беларус Александър Лукашенко ще посети Китай от 28 февруари до 2 март, съобщи БЕЛТА.

Лукашенко ще проведе с китайския си колега Си Цзинпин разговори за развитието на търговско-икономическото, инвестиционното и хуманитарното сътрудничество, изпълнението на съвместни мащабни проекти, взаимодействието в политическата област, отговора на най-неотложните предизвикателства в настоящата международна ситуация.

Очаква се след разговорите да бъде подписан голям пакет от документи за развитието на отношенията в ключови области.

В Пекин се очаква Александър Лукашенко да проведе и редица срещи с висши държавни служители и топ мениджъри на водещи китайски корпорации.

През септември 2022 г., на двустранна среща в рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество, лидерите на Беларус и Китай приеха съвместна декларация за издигане на отношенията им на ново ниво - всестранно стратегическо партньорство.