Тежка катастрофа с бус с мигранти на магистрала „Тракия” край Чирпан е станала в неделя сутрин. Има един загинал и ранени, съобщиха от МВР.

В превозното средство са пътували 46 души от Афганистан. Шофьорът на буса е избягал, издирва се. Националността на водача не е известна, съществуват предположения, че може да е пакистански гражданин.

На място са изпратени шест линейки.

Директорът на УМБАЛ в Стара Загора д-р Йовчо Йовчев съобщи, че в болницата са били докарани 30 ранени. Сред по-сериозно пострадалите е и дете на около 11 години. 26 остават в лебечното заведение.

„В по-тежко състояние е дете на 11 години, което е настанено в Клиниката по анестезиологично и интензивно лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович". Детето е с комоцио, без загуба на съзнание. Направен му е скенер, няма тежки увреждания и състоянието му не е животозастрашаващо“, съобщи здравният министър в служебното правителство Асен Меджидиев. По думите му към този момент няма пациенти с опасност за живота.

На мястото е имало два буса, поясни пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов.

„В 00:05 ч. бус е спрян за проверка от пътна полиция и е установено, че превозва нелегални мигранти“, каза той и обясни, че по време на проверката покрай полицейските екипи минава втори бус, който е ускорил, спукал е задна лява гума и се е ударил няколко пъти в мантинелата. Към момента няма яснота дали има връзка между двата буса, превозващи нелегални мигранти. 

Това е пореден тежък инцидент при незаконен трафик на мигранти. Преди дни край с. Локорско в изоставен камион с тайници бяха открити мъртви, задушени заради липса на кислород, 18 души. Други 34-ма бяха в лошо състояние и голяма част от тях имаха нужда от спешна медицинска помощ.