Според тълкувателното решение на Върховния касационен съд, обявено тази седмица няма как човек да си сменя пола, тъй като в българските закони той е само и единствено биологичен. С това ВКС прекрати съдебната практика, която през последните десетилетия позволяваше на някои трансджендър хора да предприемат това ключово действие, за да имат нормален живот.

"Няма човек на улицата или човек, когото познавам, и да не ме възприема като мъж. Но според закона на държавата и според решението на ВКС съм жена", коментира Антон Горинов.

Той е гост в новия, 116-ти епизод на Z-Каст - и е трансджендър мъж. Антон подчертава важен факт - трансджендър състоянието и половата дисфория, несъвместимост между идентичността на човека, "полът на мозъка му", който се отличава от този на тялото му - е биологична реалност. И страданието на тези хора, когато нямат достъп до лечение и не могат да намерят нормално място в обществото също е реалност.

Какво значение има буквичката F или M в личната карта? За повечето хора е дреболия, но за Антон е нещо, което редовно създава всякакви главоболия - от дребни до наистина сериозни.

"Имал съм проблем и при рутинни проверки на органите на реда - искали са да ме обискират, защото си мислят, че по някакъв начин искам да се подигравам с тях. Имал съм проблем и в болнично заведение, в което съм лежал в женско отделение, което създаваше дискомфорт на жените там."

По отношение на медицината, въпреки факта, че половата дисфория е призната в целия свят като реално състояние, достъпно лечение в България няма и то излиза скъпо на хората, които искат да започнат хормонална терапия.

Какво е всъщност това да си транс? Защо Антон смята, че хормони и операции трябва да има за тях само след 18 години? Какво е общото между трансджендър хората и мъжете с рак на гърдата? Защо големите недомислици в здравеопазването ни засягат не едно малцинство? Трябва ли политиците все пак да имат позиция по тази тема?

Отговорът на тези и още въпроси можете да чуете в новия епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.

Благодарности на Rainbow Hub в София за осигуреното за подкаста пространство.